Може би за първи път се прави такъв сериозен жест от страна на държавата, защото имам предварителни уверения, че ще има увеличение на бюджета на Националната здравноосгурителна каса. Това говори за доверие в аванс относно разходването на средствата. Ще бъде тест дали сме готови да гарантираме, че няма да има отново преразходи,  дали може да гарантираме че системата вече не е пробита. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров по време на дискусия на бизнес форум, провел се в столицата.

 

Трябва да се гарантира, че въпреки реекспорта няма да има липсващи медикаменти на нашия пазар. На второ място е облекчаването на административната тежест при осъществяване на клинични проучвания.Третата промяна е свързана с въвеждането на т. нар. „състрадателна употреба“ на медикаменти, обясни министърът, който представи  проектопромените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като ги раздели в три направления. И уточни, че промените са предварително обсъдени с бизнеса.


 

Справки от последните години показват увеличение на издадените болнични листове, което поражда известно съмнение и със сигурност се отразява негативно на бизнеса, подчерта проф. Петров.

 

Правителството има ангажимент да извърши реформа и в издаването на документи за продължителна нетрудоспособност и различни степени на инвалидизация, каза още той. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

По-късно здравният министър коментира пред журналисти тежкото състояние на болницата в Поморие, като уточни, че тя е общинска собственост и той не отговаря за състоянието й. „Болницата е на общината и управлението ѝ, директорът, финансите, всичко се регулира от общината. Приходът на болницата е от общината и НЗОК. Нали не очаквате министърът да заповяда на НЗОК да даде пари на болницата в Поморие, защото нямам такива правомощия. Дори не мога да изпратя финансова ревизия в тази болница“, заяви проф. Петров.

 

Междувременно, Министерство на здравеопазването започна поредица от срещи за бюджета за здравеопазване през 2018 г. Очаква се парите за здраве да са с около 400 млн. лв. повече от тази година. „Предстои анализ на съществуващите клинични пътеки, който ще покаже къде има надценяване и подценяване. На тази база ще бъде преосмислено кои пътеки да бъдат прехвърлени от болничната в извънболничната помощ“, каза проф. Петров.