Здравната ни система все още разполага с достатъчен ресурс, за да се справи с увеличаващия се брой заразени с коронавирус, съобщи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

 

В някои области обаче започва да се усеща претоварване на здравната система, което вероятно се дължи на неспазването на противоепидемичните мерки. Търговище и Благоевград имат най-висока степен на заболеваемост, а Видин, Ловеч и Плевен – с най-ниска.


 

В тази връзка здравният министър призова да се избягва пътуване до областите Търговище и Благоевград, освен ако такова не е наложително, защото заболеваемостта там вече надхвърля 120 човека на 100 хил. души.

 

Така ще се избегне разпространение на болестта и в другите области, апелира проф. д-р Ангелов.

 

Местата за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в Търговище са вече изчерпани, а двете най-големи училища в града минават на дистанционно обучение. Ще бъдат затворени и пенсионерските клубове.

 

Въпреки растящия брой заразени с Ковид-19, няма да се въвеждат по-строги ограничителни мерки на този етап. Контролът на спазването на вече въведените мерки обаче ще бъде засилен. Полицията и органите на РЗИ ще правят денонощни проверки на търговски обекти, молове, дискотеки и нощни клубове, поясни здравният министър.

 

При неспазване на противоепидемичните мерки обектите ще бъдат затваряни, предупреди проф. д-р Ангелов.

 

На този етап не е нужно да има отделни болници само за лечение на коронавирус, съобщи още здравният министър. Към днешна дата 1 380 души с коронавирус са хоспитализирани, а 67 от тях са в интензивни отделения.

 

Броят на леглата за лекуване на пациентите с по-леки симптоми е 7 307, а от тях понастоящем са заети около 19%.

 

Броят на леглата за пациенти, които се нуждаят от интензивна терапия е 1 108, като само 6% от тях са запълнени на този етап.

 

По думите на доц. д-р Ангел Кунчев България остава на 22-ро място по заболеваемост от Ковид-19 сред 30-те страни от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

 

У нас има средно 74 нови случая на всеки 100 хил. души през последните 14 дни. Сред страните на Балканския полуостров се нареждаме на пето място по заболеваемост.

 

Смъртността у нас през последните две седмици е 1,56 на 100 000 заболели, което ни поставя на осмо място в Европейския съюз и на пето на Балканите.

 

Просветният министър Красимир Вълчев обобщи, че 172 деца и 165 учители към днешна дата са с положителни проби за коронавирус. По думите му има всички шансове учебната година да се проведе присъствено.

 

По време на брифинга в здравното министерство министър Ангелов разясни, че когато ученик има грипни симптоми родителите могат да се свържат с личния лекар, който да ги упъти какво мерки да вземат, или да го заведат на преглед. Според него при масово тестване с бързи тестове сред децата има риск да се получат неверни резултати.