Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов предложи нови, по-строги мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, които включват преустановяване на присъствените занятия във всички детски градини, училища и университети.

 

Новите ограничения ще влязат в сила от 27-ми ноември, ако бъдат одобрени от Министерския съвет.


 

На извънреден брифинг на Националния оперативен щаб държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че по-строгите ограничения са наложителни, след като новите случаи на Ковид-19 са се увеличили със 102% в рамките на една седмица.

 

Рекордната заболяемост и услужнената ситуация в здравната система налагат новите противоепидемични мерки да влязат в сила от този петък, 27 ноември, обясни министърът на здравеопазването.

 

Предложенията, които ще бъдат обсъдени на следващото правителствено заседание в сряда, 25-ти ноември, включват:

 

  • Да се удължи извънредната епидемична обстановка с 4 месеца до края на месец март 2021 година;
  • Да се преустановят присъствените занятия, практики и стажове във всички детски ясли, детски градини, университети и училища, както и на всички извънкласни дейности по интереси;
  • Да се прекратят всички колективни спортни мероприятия;
  • Да се преустановят всички присъствени конференции, семинари, конкурси, обучения, културни мероприятия и частни тържества;
  • Да се удължи забраната за посещение на дискотеки и други нощни заведения;
  • Да се затворят заведенията за хранене и развлечения, освен за доставка на храна по домовете;
  • Да се затворят всички нехранителни магазини, молове, търговски центрове;
  • Да се прекратят всички вътрешни и външни екскурзии

 

Отворени остават аптеките, дрогериите, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги. Ще продължи и работата на градският транспорт.

 

„Ние не налагаме локдаун. Вярваме, че заедно ще го наложим. Време е отново да се обединим в името на живота. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи. Ако мерките дадат резултати, ще направим всичко възможно, на базата на анализа, за Коледа да обмислим отхлабването на тези мерки. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след около 21 дни. Такива са данните на науката. Искам да дадем на системата поне месец, за да можем да направим нова оценка около Коледа и да ограничим заразата“, обясни министър Ангелов.

 

По думите му, че ако мерките бъдат приети, резултат от тях ще има най-рано след 8 дни. Всяка мярка ще бъде обсъдена детайлно с ресорния за нея министър от правителството, допълни министърът на здравеопазването.

 

България се нареди сред трите европейски страни с най-много смъртни случаи с Ковид-19 на 100 хиляди души население, след Чехия и Белгия, сочат данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

 

България е на 11-то място сред страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство с рекордната до момента заболяемост от 666 на 100 хил. население, като в три области -  Габрово, Кюстендил и София град, заболяемостта надхвърля 1000 на 100 хил. души население.