Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров проведе среща с представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на която бяха предложени за обсъждане редица промени в модела на здравната система.

 

Те предвиждат промени в Националния рамков договор за медицински дейности за 2020-2022 г., сред които да отпаднат лимитите за болниците, да се увеличат цените на клиничните пътеки и да се прехвърлят повече дейности от болничната в извънболничната помощ.


 

Лимитите за болниците у нас бяха въведени през 2015 г. от здравния министър д-р Петър Москов.

 

Здравният министър настоява НЗОК и БЛС да се споразумеят за премахване на лимитите на болниците, тъй като те водят до ограничаване правото на избор на пациентите в кое лечебно заведение да потърсят медицинска помощ. „Лимитите са наказание за добре работещите лечебни заведения и награда за онези болници, към които пациентите по-рядко се обръщат. В поредица решения ВКС потвърди правото на лечебните заведения да получат заплащане за действително извършените от тях дейности, а не за финансиране на база лимити“, посочи още д-р Кацаров.

 

По време на срещата е било обсъдено и отпадането на денонощното разположение на личните лекари.

 

Ще се търсят механизми, с които пациентите да бъдат въвлечени по-активно в контрола на здравната система. По-рано през този месец Здравната каса разшири функционалностите на своето мобилно приложение, за да могат пациентите да подават сигнали за нарушения с цел да се засили контрола на изразходването на средства в здравеопазването.

 

„Важно е парите да следват пациента. Тази диспропорция, която се създаде през годините, да има привилигировани специалности, се случи изкуствено. Колеги не специализират дадена специалност, защото виждат, че тя е безперспективна. Това трябва да бъде прекратено. Важно е да преследваме еднакви цели“, посочи по време на срещата председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

 

Наред с промяната в цените на медицинските дейности ще се работи и в посока въвеждане на коефициенти, отразяващи тежестта на заболяването, възрастта на пациента, наличието на придружаващи заболявания и др., за да се гарантира справедливо разходване на публичен ресурс и да бъде преодоляно селектирането на пациенти от страна на лечебните заведения.

 

Според здравния министър някои от анонсираните промени биха могли да се случат още тази година, но по отношение на отпадането на лимитите не бива да се бърза и е правилно това да се случи от следващата година.

 

В края на май д-р Кацаров нареди да бъде извършена проверка на здравното обслужване по време на ковид пандемията, за да се установят причините за големия брой смъртни случаи у нас.

 

Дейността на Националния оперативен щаб за справяне с пандемията от ковид-19 ще се проучи от Националния център по обществено здраве и анализи през юни.