Здравният министър проф. Костадин Ангелов отдаде високата смъртност, свързана с Ковид-19, на лошото здраве на българите и скритата заболяемост, дължаща се на малкия брой тестове.

 

По време на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса у нас той предупреди, че третата вълна от Ковид-19 е различна, защото цели семейства боледуват, боледуват и много майки и бременни жени, а все по-млади хора също са засегнати от вируса.


 

Здравната система обаче е подготвена, за което помага и това, че имунизираните вече медици не се разболяват.

 

Данни от анализ на щатския университет „Джонс Хопкинс“ наредиха България на девето място в света по смъртни случаи с Ковид-19 на 100 000 население със 173,5 починали на 100 000.

 

Страната ни е на 14-то място в света с 4% смъртност при потвърдените случаи на коронавирусна инфекция, съгласно същите данни.

 

Здравният министър отдава лошите данни за смъртността у нас на това, че и преди Ковид-19 страната ни е била водеща по смъртност в света по сърдечносъдови и ракови заболявания.

 

Кардиологичните и онкологичните заболявания заедно представляват 82% от причините за смъртните случаи в България. Страната ни е на първо място в Европейския съюз по смъртност от кардиологични заболявания – 66% от смъртните случаи у нас, по данни на Евростат.

 

На фона на тези данни средната възраст на починалите с Ковид у нас е 71 години. От началото на пандемията 12 413 души с коронавирусна инфекция у нас са починали.

 

Заради растящата смъртност от ракови заболявания, здравното министерство е планирано болниците в страната да бъдат оборудвани с по-добри уреди за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Ще минат обаче десетки години, преди да се усети ефекта от ранната диагностика, заяви здравният министър.

 

По отношение на сърдечносъдовите заболявания, и най-вече инсултите, високата смъртност се дължи на това, че малка част от хората получават навременна адекватна медицинска помощ в така наречения „златен час“, когато може да им се помогне, посочи той.

 

Високата смъртност по другия показател – сред заразените с Ковид-19, може да се отдаде най-вече на малкия брой тестове, които България прави в сравнение със средноевропейското ниво, обясни здравният министър.

 

Поради това броят на заразените, който се установява, е по-малък от реалния, а това завишава смъртността, заяви и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски

 

Според проф. Мутафчийски високата смъртност у нас сред заболелите с Ковид-19 е показател и за скритата заболяемост, която не е била регистрирана. Той посочи, че при по-голям обхват на тестване и проследяване на заболяемостта, данните за България не биха били толкова лоши.

 

14-дневната заболяемост у нас към момента е 661 на 100 000 души. България е на шесто място в ЕС и ЕИП, след Естония, Чехия, Унгария, Малта и Полша, и втора на Балканите.

 

14-дневната смъртност, свързана с Ковид-19, е 20 на 100 000 души. Страната ни е на 4-то място в ЕС и ЕИП, след Чехия, Унгария и Словакия, и на първо на Балканите.

 

Бургас, Силистра и София са областите с най-голяма заболяемост, а най-малък е делът на заразените в Търговище, Разград и Кърджали.