Старата конструкция, която месеци наред беше "ябълката на раздора" за строежа на Национална многопрофилна детска болница в крайна сметка ще бъде разрушена и на нейно място ще се издигне нова. Така новата педиатрична модерна болница ще използва същото каре в Медицинска академия, решение, което напълно удовлетворява държавните институции и обществеността. 

 

Разрушаването на старата конструкия и изграждането на нова ще стане в рамките на сключения договор с консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора. Това споразумение е постигнал министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, което той е обявил по време на състоялото се днес Обществено обсъждане за изграждането на национална педиатрична болница.


 

Разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за постояване на болницата. Това ще бъде изпълнено по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения и вреди за живущите в околните сгради.


„Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина – имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място“ заяви проф. д-р Ангелов.


Обществения съвет, ангажиран с Националната детска болница, ще бъде консултативен орган към здравото министерство, а не структура на бюджетна издръжка, каквито предложения са постъпили, уточни също така здравният министър. В състава на Съвета се предвижда да влязат представители на всички заинтересовани страни.