Лошата здравна култура на населението и липсата на профилактични програми стоят зад високата смъртност от ковид-19 в България.

 

Това посочи здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на днешния брифинг за разпространението на коронавируса у нас.


 

Делът на заразените с коронавирус в България е по-малък в сравнение със средната за Европа заболяемост, но въпреки това смъртността у нас е по-висока.

 

България е на второ място сред общо 30-те държави в Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП) по смъртни случаи на 100 000 души население, след Унгария, и на трето място  на Балканите, след Босна и Херцеговина и Северна Македония.

 

Данните, цитирани от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, сочат, че 14-дневната смъртност у нас е 21 души на 100 000 население.

 

Същевременно 14-дневната заболяемост е 332 души на 100 000 население, което ни нарежда на 18 място в ЕС и ЕИП.

 

Здравният министър посочи, че данните на Евростат от 2002 до 2017 г. ясно показват, че в страната ни смъртността е била най-високата в Европа още преди ковид пандемията.

 

Именно с изходящата висока смъртност може да се обясни високата смъртност и от ковид-19, подчерта здравният министър. 

 

Сърдечносъдовите заболявания, най-вече инсулти и остър коронарен синдром, са основната причина за високата смъртност у нас. Втората причина за нея са онкологичните заболявания, където профилактичните програми също изостават, но има напредък в диагностиката и лечението им, посочи здравният министър.

 

Добрата новина е, че с нарастването на броя на преболедувалите и ваксинираните, скоро се очаква 1 млн. души да имат имунитет срещу ковид-19.

 

Здравният министър прогнозира, че с увеличаването на доставките на ваксини през юни ще могат да се ваксинират по 50 000-55 000 души дневно в сравнение с 15 000 - 20 000 души към момента.

 

Той потвърди, че в периода от 30 април до 9 май зелените коридори за ваксиниране ще работят с иРНК ваксината на Pfizer и векторната ваксина на AstraZeneca.

 

Проф. Ангелов допълни, че три фармацевтични компании, с които ЕС преговаря, работят над създаването на моноклонални антитела, които атакуват вируса. Страната ни участва в този проект и щом Европейската агенция по лекарствата одобри подобен лекарствен продукт, той ще бъде наличен и в България.

 

"За да внесе България руската ковид ваксина Спутник V, тя трябва да мине първо през централизираната процедура на ЕС за одобрение и аз няма да съм здравният министър, който ще наруши общоевропейското право", коментира проф. Ангелов, допълвайки, че руската ваксина е нов биотехнологичен продукт.

 

Личните лекари в цялата страна ще получават още по-големи количества ваксини с пристигането на следващите доставки, каза здравният министър. От 10 май ще заработи отделен модул към здравната информационна система, където личните лекари ще могат да заявят необходимите им количества и вид ваксини.

 

Освен това страната ни е подкрепила създаването на цифров зелен сертификат, който да улесни свободното и безопасно движение в Европа.

 

Извънредната епидемична обстановка е удължена до 31 май, а 83 млн. лв. са осигурени за допълнителните 1000 лева за медиците на първа линия за май и юни.