Болницата в Дупница е затънала в дългове и случаят със злоупотребите на бившия й директор е срамен. Това заяви пред бТВ министърът на здравеопазването проф. Никола Петров. И обясни, че ще е жалко, ако състоянието на лечебното заведение не се подобри. 
 
„Всичко е до ефективна работа, добра организация и добри ръководни кадри... Помощта от министерството идва по методиката за субсидиране. Друга помощ ще е стратегия за управление на лечебните заведения”, каза още той и изтъкна, че в най-тежко състояние са болниците в Ловеч и Стара Загора.
 
Здравният министър коментира и срещата, на която бяха набелязани мерки срещу агресията над медици. „Всеки, който е престъпил закона, е клиент на една друга структура. Нещата излязоха от приемливите граници и започваме да се излагаме като общество”, посочи той. 
 
„Аз работих на конфликтно място и обикновено реакциите на роднини са точно на такива места. Съветвам колегите да бъдат внимателни, дипломатични и да не влизат в тона на хората”, даде пример той с работата му на реаниматор преди години. Според него назначаването на специални регионални прокурори, които да отговарят само за лечебните заведения, е идея в правилната насока. „Тази пряка връзка ще даде възможност случая да бъде така обработен, че да завърши с присъда”, добави здравният министър. 
NEWS_MORE_BOX
 
Опитите на бившия здравен министър за въвеждане на националната здравна карта, стартирането на проекта за спешната помощ, бяха определени от проф. Петров като добри. „Москов е свършил доста добри неща, не очаквайте от мен да го критикувам”, каза той. И увери, че може би пръстовите идентификатори в болниците биха били по-ефективни, ако работеха по-дълго време.