Ваксините срещу ковид-19 вероятно ще се прилагат ежегодно и това предполага включването им в препоръчителния имунизационен календар на България.

 

Това прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на провелата се в София пресконференция във връзка с Европейската имунизационна седмица.


 

Доц. Кунчев уточни, че очаква ваксините срещу ковид-19 да се прилагат занапред като средство за периодично подсилване на имунитета. Според него е логично ковид ваксините да бъдат включени в препоръчителния имунизационен календар на страната, но не и в задължителния.

 

Председателят на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев посочи, че ваксинационната кампания срещу ковид-19 в Европа струва колкото 10-дневните загуби за икономиката и помощите, които държавите отпускат на бизнеса и хората заради пандемията.

 

Досега българското правителство е похарчило близо 200 млн. лева за покупка на ваксини срещу ковид-19. Реимунизирани са почти 200 000 души, а близо 400 000 са ваксинирани с поне една доза.

 

Ръководителят на офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България д-р Скендер Сила отбеляза, че имунизацията е призната като една от най-успешните здравни интервенции в света.

 

Той смята, че ваксините ще помогнат да се прекрати пандемията от ковид-19, но остава необходимостта да се гарантира изпълнението на рутинните ваксинации. По думите му пандемията е попречила много деца да не бъдат ваксинирани срещу заболявания като морбили и полиомиелит.

 

При обявяването на пандемична обстановка трябва да се активира пандемичен план или да се създаде такъв, в случай, че няма, посочи още председателят на Комисията по здравеопазването д-р Александър Симидчиев,

 

Необходимо е той да съдържа ясно дефинирани критерии, по които да се следи дали здравната криза се управлява ефективно, допълни той.

 

Според доц. Кунчев при добра организация, страната ни може да имунизира по 20 000 души дневно. Той отново припомни, че целта е да се достигне имунизационен обхват от 70% и допълни, че когато този обхват бъде постигнат, маските и ограничителните мерки ще могат да отпаднат.

 

Доц. Кунчев допълни, че пандемията се е отразила върху другите заболявания. Така например през изминалия зимен сезон в страната ни реално е имало съвсем малко случаи на грип. „Спазването на мерките, които бяха безпрецедентно строги и дълги, доведе до безпрецедентен спад в заразните заболявания“, каза още епидемиологът.

 

Председателят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков допълни, че в световен мащаб вече са поставени над 230 млн. от новите ваксини срещу ковид-19.