Здравеопазването е изпаднало в комерсиализъм, признава министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. По думите му системата стимулира порочни практики.
 
 
„Ясно е, че тези практики на места са започнали да се услаждат.“, допълни той пред bTV, цитирана от Dnes.bg. В този смисъл д-р Стефан Константинов даде за пример начина на организиране на клиничните пътеки.
 
 
Според шефа на здравното министерство ролята на пътеките като източник на финансиране за болниците трябва непрекъснато да се намалява.
 
 
Д-р Стефан Константинов коментира и случая с починалата родилка Н. У. в столичната САГБАЛ „Шейново“. „Когато има такива трагични случаи, е много важно да кажем какъв е организационният проблем и след това каква е личностната грешка, ако има такава.“, каза министър Константинов.
 
 
Първоначалното разследване показа, че родилката е ходила неколкократно, но вместо да бъде приета в болницата, е отпращана вкъщи. Несериозно е да се твърди, че тя не е искала, отсече здравният министър.
 
 
„Близките ги разбирам, но не бива да настройваме лекари срещу пациенти и пациенти срещу лекари.“, призова още той.
 
 
Проверките по случая продължават. След една седмица предстои да се разбере финалният резултат и защо се е наложило родилката да бъде интубирана. Ако има пропуски, лицата ще бъдат наказани, гарантира д-р Стефан Константинов.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Ръководителят на здравното министерство каза още, че уважава лекарите в „Шейново“, но има някои практики в болницата, които са на ръба и преминават правилата
 
 
Случаят с починалата родилка доведе до подаването на оставка от страна на директора на софийската болница д-р Иван Костов. Неговото място зае д-р Таня Андреева.
 
 
Министърът очаква от новия директор на болницата да разграничи много ясно докъде стига интересът на здравното заведение и този на пациента.