В спешен порядък трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи у нас. Включително и диагностични, заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред БНР.


Здравният специалист даде пример с диагностиката на хора с онкологични заболявания, която според него е застрашена. „У нас се откриват средномесечно около 3 хиляди нови случая на онкологични заболявания. В момента диагностичните методи са блокирани и на практика остават много недиагностицирани случаи. Така за част от хората ненавременното откриване на заболяването може да означава по-тежко или неблагоприятно протичане на заболяването“, обясни д-р Кацаров.


По думите му ситуацията с коронавируса в страната поставя всички лечебни заведения в много тежко положение, защото обемът дейности е свит до 25-30% от обичайния. По време на криза, когато се очаква пик на пациентите, на практика лечебните заведения са оставени без финансиране, а на места медицинския персонал дори се пуска в платен и неплатен отпуск. „Системата има достатъчно капацитет да посрещне COVID-19, но има нужда да бъдат подкрепени лечебните заведения финансово, тоест да им се плати в тази извънредна ситуация по различен начин от обичайния“, категоричен е д-р Стойчо Кацаров.На друго мнение обаче е бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова. Тя е категорична, че ако не беше плавния ход на епидемията, здравната система нямаше да може да удържи. „Ако успеем да удържим този тренд на епидемията, здравната система ще се справи донякъде. Ако не успеем и влезем в някакви пикови ситуации, нещата не са добре. Виждате, че дори при този плавен ход има цели райони в много тежко състояние, бих казала, че ги пази някой отгоре... вместо ние. Закриват се болници, няма легла, респираторни апарати, анестезиолози. Има тежка диспропорция в ресурсите на здравната система. И това, че в София, в Пловдив и във Варна имаме болница до болница, не решава проблемите на цялата система“, заяви д-р Виткова пред БНР.

 

Прогнозата ѝ е, че след кризата съществува риск от рязко покачване на хоспитализацииите за планови дейности, за да се наваксат загубите, които търговските дружества търпят в тези месеци. Д-р Мими Виткова подчерта, че не бива да се допуска подобна ескалация на хоспитализации, защото това би изправило здравната система пред нови, тежки изпитания.