Днес предстои изслушването на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев в Комисията по здравеопазване в парламента. Вчера пред БНТ председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова подчерта, че до момента д-р Дечев не е представил писмен анализ на установеното от него драстично различие в цената, на която се е заплащал един и същ медикамент. „Очаквам цялостен анализ, защото не могат да се правят обобщения само различия в цената при един медикамент“, обясни тя и изрази надеждата, че шефът на Касата ще се справи с малкото време, което му остава. „Защото той продължава с медийните си изяви“, допълни д-р Дариткова.


От вчерашната извънредна среща е станало ясно, че не става дума за нарушение в действащото законодателство, защото към момента съществува стройна система за определяне на цените на лекарствата – в случая на болниците се плаща само за медикаменти за лечение на онкологични заболявания. Всички останали лекарства влизат в цената на клиничните пътеки. 

 


Темата коментира и бившият министър на здравеопазването д-р Петър Москов, според който създалата се ситуация в здравеопазването е резултат от конфликт в различни течения в ГЕРБ, изразяващ се в атака отстрана на директора на Касата към министъра на здравеопазването – и двамата политически назначения на управляващата партия.


„Непродуктивно е фокусът на общественото внимание да се насочва към последните медийни изяви на директора на НЗОК, защото те не третират важните проблеми в здравеопазването“, подчерта д-р Петър Москов и изрази подкрепа към становището на министър Кирил Ананиев за връщане на обществените поръчки в частните болници, той самият винаги е бил за това.
 

Днес д-р Дариткова очаква това, което д-р Дечев е заявил устно, да бъде представено писмено на отговорните институции. "За да може ние наистина да преценим дали нормативния дефицит касае само Закона за обществените поръчки или има нещо друго. На този етап не установяваме да има друг дефицит. И д-р Дечев сам подчерта, че в старанието ни да усъвършенстваме начините, по които се харчи обществен ресурс за лекарства, той е установил тази възможност за различни цени на медикаментите. Защото ние в края на миналата година приехме един задължителен механизъм за притежателите на разрешителните за употреба, които когато превишат определени параметри на разходи за лекарства са длъжни да връщат на НЗОК средства за тези лекарства и смятаме, че това ще бъде изключително полезно, за да имаме бюджетна дисциплина, да имаме предвидимост на разходите, от друга страна да имаме достатъчно медикаменти за пациентите, особено с такива чувствителни заболявания“, допълни тя.


По повод неслучилите се реформи в здравната система у нас и проблема с доплащанията отстрана на пациентите, д-р Дариткова заяви, че българите доплащат основно за медикаменти и за медицински изделия. „За останалите дейности те не доплащат, защото те се поемат изцяло от Касата. Наистина трябва да се търсят механизми за усъвършенстване на модела на финансиране и затова министърът предприе мерки да предложи варианти, при които имаме и други форми на осигуряване и плащане с усъвършенстване на здравноосигурителния модел. Но, така или иначе на този етап съгласие пълно не може да се постигне, това е тема, която трябва да има абсолютно политическо съгласие, за да може да се представи пред обществото, да се постигне и обществено такова. Смятам, че до края на мандата ще бъде трудно да се реализира“, обясни тя.


Най-важната крачка, която все още не е направена е реализирането на Националната здравно информационна система. „Ако имаме наистина тази система и електронен обмен на информация, много по-лесно ще установяваме именно такива проблеми, които се проявяват, след като вече дадено предложение прието“, допълни председателя на Здравната комисия.