Казусът „болница Лозенец“ днес влиза за обсъждане в Парламентарната здравна комисия към Народното събрание. Идеята на здравния министър Кирил Ананиев лечебното заведение (известно като бившата правителствена болница) да бъде превърнато в Национална многопрофилна педиатрична болница беше одобрена от правителството, а сега на ход са и депутатите от здравната комисия.


Предложението на Кирил Ананиев предизвика вълна от притеснения за бъдещето както на специалистите от болница „Лозенец“, така и около съдбата на студентите по медицина. На среща с бъдещите млади специалисти и ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков, здравният министър увери всички, че няма заплаха нито за валидността на дипломите на Медицинския факултет към СУ, нито е обсъждан варианта за закриването му. Въпреки уверението на министъра студентите остават в стачна готовност.


Междувременно и от Националната мрежа за децата (НМД) поискаха повече яснота по случая. Сдружението, което обединява над 150 организации в България и е активен участник в инициативния комитет за изграждане на високо технологична многопрофилна университетска детска болница - Детски здравен парк, формулира три задачи пред здравния министър.От Мрежата поискаха идеята за изграждане на педиатрична болница да бъде подложена на широко обществено обсъждане и да даде възможност на професионалните общности (лекари, специалисти по здравни грижи, фармацевти, психолози, социални работници, архитекти, учители, рехабилитатори, финансисти) и гражданите участват в успешното структуриране и осъществяване на проекта. Да бъдат създадени: ясни правила за управление и механизми за прозрачност и граждански контрол, екип за управление на проекта, както и да бъдат защитени и осигурени потърпевшите от преструктурирането специалисти.


„Може ли болница Лозенец да осигури всичко това веднага? Вероятно, не. Въпреки това ние вярваме, че ако това е визията, с която тръгва този проект, при добро планиране, мотивиран екип, пълноценна политическа и гражданска подкрепа, мечтата може да стане реалност“, пишат в писмото си от организацията.