Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса не отстъпва от искането си за намаление на цените на клиничните пътеки, но по-малко от първоначално посочените близо 19%.
 
След извънредно заседание, експертите са решили този път да поискат поевтиняване с близо 10 на сто, съобщава "24 часа".
 
Това е една от възможните мерки срещу очертаващия се дефицит с от 110 млн. лв. в болничната помощ.
 
Има такова предложение, но предстоят още обсъждания идната седмица, за да се види какви са доказателствата за ефекта от такава мярка, обясни д-р Бойко Пенков, зам.-здравен министър и член на надзора на НЗОК.
 
Намалението на пътеките вече е по-трудно, тъй като с влезлия в сила нов Закон за здравното осигуряване правителството не може да променя цените с постановление. Това може да стане само при преговори с лекарския съюз. Освен това намаление на пътеките можело да доведе до доплащане от пациентите.
 
Законът давал повече правомощия в контрола на касата и строгите мерки срещу нарушенията щели да доведат до намаляване на разходите.
NEWS_MORE_BOX
 
Търсят се още вътрешни резерви срещу дефицита, каза д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК. Това включва орязване на административните и инвестиционните разходи. 
 
Общото събрание на всяка областна болница заедно с борда на директорите може да решава за приватизация, после ще се иска разрешение от здравното ведомство и правителството, каза зам. здравният министър и член на надзора на НЗОК д-р Ваньо Шарков.
 
Приватизацията бе приета на първо четене на промените в Закона за лечебните заведения в здравната комисия в НС. Някои депутати, както и неправителствени организации обаче предлагат структуроопределящите болници да останат под забрана. 
 
Може да се продава цяло лечебно заведение или части от него на един или различни инвеститори. Това включва и санаториумите, а списъци с разрешени и забранени няма.
 
С предимство са работещите в заведението лекари и наематели - такива са например джипитата и специалистите в ДКЦ, които наемат кабинетите си.