Всяка година основния проблем, пред който се изправят нашите институции и в частност Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), е недостига на финансиране за лечение на определени заболявания и преразходите в сферата на лекарствата. И вместо да се извършват реформи, които да отпимизират този ресурс, основната идея продължава да бъде отпускането на повече пари година, след година. Това сподели здравния финансист Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.


Той представи новия доклад на ЕКИП, озаглавен неслучайно - „Достъп за здраве“. „Пресметнахме какво може да се оптимизира със същите пари, с които разполага здравния сектор. Така изчислихме, че за периода 2015-2018 г., при положение, че лекарите предписват предимно биоподобни, а не биологични продукти, е могло да бъде увеличен достъпът до лечение на близо 76% (126 хил.) пациенти и съответно да бъдат спестени около 44 млн. лв. от бюджета на Националната здравноосигурителна каса“, обяви Шарков.


По негови думи възможността за взаимозаменяемост между биологичните и биоподобни терапии вече е добре позната практика в европейските държави, които се опитват да постигнат по-голям достъп до здравеопазване с парите, които имат за лечение. „Генерално в целия свят разходите за здравеопазване се увеличават, като от 90-те години до момента, са се увеличили с около 2%. Реално всяка една държава е изправена пред този проблем“, обобщи икономисти.В доклада си от ЕКИП стигат до категоричния извод, че при предимствено предписване на биоподобни медикаменти са възможни спестявания както за Касата, така и за самите пациенти. А това би увеличило и достъпа им до лечение. Това е сред най-удачните европейски модели, който би могъл да бъде приложени у нас. „Това е варианта Здравната каса да заплаща напълно разходоефективната терапия - биоподобната, а пациентите да доплащат, в случай, че искат лечение с биологични продукти. В цяла Европа институциите работят, за да убедят гражданите, че биоподобните продукти не са по-некачествени, въпреки че са по-евтини. У нас подобни разговори няма“, отбеляза експертът пред Bloomberg TV Bulgaria.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.