По-малко от 10% от децата в софийските ясли имат вродени здравословни проблеми. Това отчетоха педиатри и специалисти в края на инициативата на Столична община и Столичната лекарска комисия  на Българския лекарски съюз (БЛС) за профилактични прегледи в 24 ясли, посещавани от близо 2500 деца.


Детският скрининг обхвана 1255 деца в края на 2018 г. и началото на 2019 г., прегледани от екипи на болница „Пирогов“ и други шест лечебни заведения. „Здравословното състояние на децата определено е добро. Не сме открили кой знае каква тежка патология. В профилактичните прегледи участваха детски отоларинголог, детски ортопед-травматолог, детски уролог, детски хирург, педиатри, детски офталмолог. Това, което е радостно, е, че сме открили при някои деца начални стадии на заболявания, които успешно се лекуват дори и без оперативно лечение и хванати навреме, довеждат до много положителни резултати още в растежа на детето“, обясни пред БНР председателя на Столичната колегия на БЛС д-р Асен Меджидиев от „Пирогов“.


Данните на медиците сочат, че с възпалителни заболявания на очната ябълка са около 7% от децата, с конюктивити – 15 %, с отклонения от визус са установени 140 деца, със страбизъм – 8 деца, и с късогледство – под 1%.По отношение на УНГ заболяванията в яслена възраст, най-често срещани в зимните и пролетни сезони, са децата с остър ринит - 61 деца. С отит са установени само 2 деца от 1255, с оплаквания от задръжка на секрети в ушните канали – 1-2 %, с аденоидни вегитации и увеличени трети сливици - 18 деца. На тях специалистите са препоръчали по-нататъшно проследяване и евентуално оперативно лечение.


Травматолозите са открили вроденото плоско стъпало (pes planus) при 75 деца, с аномалии на глезена – 8 деца, а ортопедични обувки са препоръчани само на 3 деца. По-голям е броят на децата с пъпна херния – 56 деца или около 5 %, а с ингвинална херния - 14 деца. Детските кардиолози са диагностицирали вроден шум на сърцето при 36 деца или над 3% и с екстрасистулна аритми – 6 деца.


В заключение лекарите от профилактичната детска програма забелязват, че има разлика при заболеваемостта при децата в яслите от централните райони на София и по периферията. В периферните райони на града се забеляза например по-добра тенденция за овладяване на тазовата функция на децата (свалянето на еднократната пелена и приучаване на гърне), докато по-голямата част от децата в града са били още с пелена.


По думите на д-р Меджидиев, който е начело и на Националната програма Детско здраве на „Пирогов“, данните от София, съпоставени с тези в страната, сочат, че в процентно отношение децата в столицата боледуват по-малко.