Центърът за сексуално и репродуктивно здраве “CheckPoint София” настоява за достойно отношение към пациентите, диагностицирани с маймунска шарка.  

 

Единият от двата случая на инфекциозното заболяване, доказани към днешна дата в България, е открит именно от екипа на здравния център. 


 

Специалистите споделят опита и впечатленията на пациента, получаващ грижи в българската система на здравеопазването:

 

“За съжаление, пациентът, за когото ние полагаме грижи и на когото оказваме емоционална подкрепа и съдействие, е свидетел на всички нерешени в здравеопазването ни проблеми, натрупани с години - от неприветливите условия и лошата храна в болницата, през недостатъчния и преуморен персонал, който има своите особености, до липсата на комуникация и диалог в здравеопазването и отсъствието на дигитализация в помощ на пациентите.

 

Искрено се надяваме у нас да се приложи ефективен модел за работа при положителни случаи на това заболяване, който да не затруднява пациентите и който им гарантира достойно отношение и третиране и грижи, на каквито всеки има право. 

 

Тези два случая са добро начало за тестване на системата и се надяваме пропуските, допуснати в тях, да бъдат отстранени, за да се гарантира качествено здравеопазване на засегнатите”.

 

Все още не е разработено специфично лечение за маймунска шарка. Известно е, че вирусът, който причинява заболяването, е генетично сходен с този на едрата шарка. 

 

Това съответно означава, че антивирусните лекарства и ваксините, разработени за превенция на едра шарка, могат да се използват за третиране и на маймунската. 

 

Ортопоксвирусната инфекция е обявена за ликвидирана в световен мащаб през 1980 г. Маймунската шарка е по-малко заразна от едрата шарка и води до по-леко боледуване.

 

Тековиримат (TPOXX) например, се препоръчва за пациенти с отслабена имунна система, които са предразположени към по-тежко боледуване.

 

Маймунската шарка обикновено е самоограничаващо се заболяване със симптоми, които продължават от 2 до 4 седмици, съобщава Световната здравна организация. В последно време коефициентът на смъртност е около 3-6%.

 

Маймунската шарка се предава чрез близък контакт със заразено лице или животно или чрез лезии, телесни течности, респираторни капчици и замърсени материали като постелки.

 

Заболяването обикновено се проявява клинично с треска, обрив и подути лимфни възли и може да доведе до редица медицински усложнения.

 

Референции:

1. Centers for Disease Control and Prevention, NCEZID, DHCCP. (June 17th, 2022). Monkeypox. Treatment - https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/treatment.html

2. World Health Organization. (19th May, 2022). Monkeypox. Key Facts - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/monkeypox