Над 1000 стоматолози подписаха петиция срещу проект на наредба за добра медицинска практика, изготвен от Българския зъболекарски съюз (БЗС). Според записаното в нея хиляди българи могат да останат без достъп до зъболечение.


Подготвяните промени всяха смут в зъболекарското съсловие заради опасения, че се противопоставят лекарите по дентална медицина със специалност и тези без специалност. „Искаме да бъдат направени нови правила, тъй като тези подлежат на критика относно законосъобразността им. Трябва да се контролират практиките по определени правила и да са съобразени с европейските норми. Проблемът, който се създава за българските пациенти е, че хората от малките населени места, където няма специализирани практики, ще трябва да пътуват стотици километри“, споделиха зъболекари от протеста пред репортер на Bulgaria ON AIR.


Те допълниха, че тези правила забраняват да се извършват процедури, които Конституцията разрешава. По думите им изготвената наредба от Българския зъболекарски съюз е много неясна. Ако тя бъде приета в този ѝ вид, хората извън големите градове са под заплаха да останат без зъболечение. Днес на конгрес в София се съберат стоматолози от цялата страна за финален вариант на наредбата. Пред БНР председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков успокои зъболекари и пациенти: „Няма да има никакви ограничения за практикуващите лекари по дентална медицина в България да извършват лечебните дейности такива, каквито са ги извършвали до момента. Единните държавни изисквания за придобиване на диплома по дентална медицина ясно и точно казват, че всички, получаващи дипломата, имат право да работят всичко. Имахме среща с колегите, които са в основата на протеста, който ще продължава и днес на конгреса“.


Системата на здравеопазване, за оказване на дентална помощ в България, е базирана именно на първичната извънболнична дентална помощ – там не се говори за специализиране, подчерта д-р Шарков. „Специализираните лечебни заведения са 180, а над 9000 са за първична извънболнична дентална помощ. Как да разрушим собствените си практики?“


По думите му трябва да се изготвят правила за добра медицинска практика за лекарите по дентална медицина, като те ще имат обща и специална част. Към момента възраженията са по специалната част на документа, която ще бъде доработена.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.