Българският зъболекарски съюз изрази възмущението си от нападение над лекар по дентална медицина в кабинета му град Русе. Съсловието заяви, че ще сезира законодателната и изпълнителната власт за промяна на законодателството.

 

"Нападнат, бит и душен е колега, лекар по дентална медицина, в кабинета му в град Русе. Щастливо стечение на обстоятелствата е, че е имало пациенти, които са успели да го спасят и да извикат полиция. Недопустимо е в тази обстановка, в която приемаме и лекуваме пациенти с риск за нашето собствено здраве, по време на най-тежката обстановка от началото на пандемията от Covid-19, да сме свидетели през ден на нападения над хората, които даряват най-ценното благо – здравето", категорично заявиха от Зълекарското съсловие.


 

БЗС настоява за предприемане на "наистина адекватни сериозни мерки и действия срещу извършителите на тези брутални деяния". Заедно с другите сродни съсловни организации, Зъболекарският съюз ще сезира законодателната и изпълнителната власт за промяна на законодателството, за да се предовратят подобни актове на агресия срещу „белите престилки“.

 

Припомняме, че по-рано тази седмица бяха публикувани клипове в социални мрежи, от които се вижда как двама души влизат в кабинета на общопрактикуващия лекар д-р Ивайло Иванов в кабинета му в Ново село.

 

Те започват да го снимат, задавайки му въпроси и в присъствието на медицинската сестра се стига до физическа агресия, придружена от непрекъсната вербална атака и отказ да се напусне кабинета.

След случая Българският лекарски съюз сезира Прокуратурата на Република България и настоява за незабавни действия от страна на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия.

 

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България също настоя отговорните институции да вземат мерки за осигуряването на безопасна работна среда за лекарите.

 

Станахме свидели на втори сходен случай и към медицинските специалисти в Covid отделението на Университетската многопрофилна болница за активно лечение в град Русе. Освен вербална агресия, екипът на университетската русенска болница става жертва и на физическа такава. Двама млади мъже и една жена отблъскват охранителя, нахлуват в Covid отделението на болницата и нападат медицинския персонал. 

 

Българската болнична асоциация осъди остро проявата на агресия над лекари и призова отговорните институции за незабавна реакция спрямо лица, упражнили вербално или физическо насилие над медицински специалисти, написаха в официалното си изявление от организацията на болниците. 


"Респект към всички лекари, не на агресията", отправиха своя апел към обществото от Болничната асоциация.