Все по-често водещи здравни специалисти коментират в общественото пространство затихването на епидемията с новия коронавирус и евентуалната втора вълна през есента. Най-мрачните прогнози идват от Световната здравна организация (СЗО) и включват втора тежка вълна през есенно-зимния период в съчетание от бум на морбили и сезонен грип. Други експрести споделят далеч по-благоприятни очаквания за развитието на COVID-19.


Според д-р Нина Янчева – началник отделение за придобита имунна недостатъчност, СБАЛИПБ „Проф. д-р Иван Киров“ данните за разпространението на коронавируса у нас са оптимистични. Пред БНР тя коментира, че не само за нашата страна, но и за света се наблюдава тенденция за затихване на епидемията. „Това е била еволюцията и на предишните коронавирусни инфекции от 2003 и 2012 г., така че се надявам, че наблюдаваме същото затихване на епидемията. Вече 12 години се занимавам с лечение на ХИВ инфекция и много неща от епидемията на коронавируса ме карат да правя асоциация с началните години на ХИВ инфекцията. Тогава също е имало доста конспиративни теории – има ли го този вирус, няма ли го“, допълни д-р Янчева.


Другото, което я кара да прави асоциация между двете инфекции, е спорът от коронавирус ли загиват пациентите, при които се случва този неблагоприятен изход или от основното им заболяване.„И общото, което намирам, е че при коронавирус тежките случаи са резултат на самия вирус. Както при ХИВ говорим за ХИВ асоциирани заболявания, вероятно и при коронавируса причините за неблагоприятния изход са такива асоциирани заболявания“, посочи д-р Янчева и допълни, че вече е ясно как коронавирусът води до деструкция в белия дроб, но се знае и че уврежда съдовете. „Така че това, което наблюдаваме и при лечението на тези болни, е развитието на асоциирани заболявания“, поясни тя.


Водещият вирусолог проф. д-р Радка Аргирова също смята, че патогенността и вирулентността на COVID-19 намаляват. „Това може да се свърже с много фактори, най-важният от които е, че той премина през много голям брой гостоприемници, през много хора“, коментира тя наскоро пред БНТ.


Проф. д-р Аргирова подчерта обаче, че отслабването на патогенността на вируса не означава да спрем да спазваме противоепидемичните мерки – носенето на маски, социалната дистанция, избягването на места със струпване на много хора и задължително спазване на лична хигиена.


„Възможно е да се заразят хора и да станат начален източник на някаква местна малка локална огнищна епидемия, тогава се предприемат същите мерки за даденото място и колектив, които бяха предприемани досега“, обясни тя. Проф. д-р Аргирова не изключва вероятността да се получат мутации на вируса, които да предположат по-висока инфекциозност, въпреки че засега няма данни за това.


Според нея е интересен фактът, че е намерена една част от външната обвивка на вируса, която е обща в рецептора на вируса за кучета, котки, тигри, норки, което означава, че те могат да бъдат заразени с този човешки вирус.