Повишено качество на медицинските услуги, прозрачност в сектора и по-добър контрол са основните задачи, които трябва да реши реформата в здравеопазването на министър Кирил Ананиев. Това сподели Светла Несторова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.


Целта да се повиши удовлетвореността на пациентите трябва да бъде всеобща цел, отбеляза тя. „И двата модела на здравна реформа имат своите положителни аспекти. Моделът за пълната демонополизация изглежда логичен и се използва на много места в Европа и по света. При сериозна държавна политика и добър контрол този модел ще се опре на здрави икономически механизми и здрава финансова логика“.


Светла Несторова коментира, че има сериозни проблеми в сектора, които трябва да се разрешат. „Здравната система изисква сериозни корекции не само в частта за здравно осигуряване или финансиране, която е на дневен ред в момента. Има няколко изключително наболели теми, като се надявам те да са в дневния ред на политическото пространство. Една от тези теми е за контрола – как да се осигурява и как да бъде ефективен“.Другата тема е свързана с достъпа до информация и прозрачността, допълни Несторова. „Електронното здравеопазване е предпоставка да се повиши прозрачността и информираността относно правата на пациентите“.


Обсъджането на двата модела на здравноосигуряване предложени от министър Кирил Ананиев продължава. Пред здравната косимия в парламента преди седмица той постави акценти върху реалното остойностяване медицинските дейности, спазването на правилата за добра медицинска практика, гарантирането на възможно най-добър изход от заболяването за пациентите, както и по-достойно заплащане на работещите в здравната система. Предвижда се въвеждането и на троен контрол, който ще се упражнява от НЗОК, застрахователите и пациентите.


Работни групи в пет направленията: Извънболнична медицинска помощ, Болнична медицинска помощ, Лекарствени продукти и медицински изделия, Обществено здравеопазване и Финансиране на здравната система, ще умуват над промените от 15 октомври до 26 ноември.