Интересът към противогрипните ваксини се е увеличил през последните години, но е трудно да се предвиди какъв точно брой трябва да се поръча за да има за всички, които желаещи да се ваксинират. Тази година в България влязоха два пъти повече ваксини - 280 000 дози и въпреки това, в момента те не стигат. От тях 120 000 са за безплатната ваксинация на възрастните хора, а 160 000 са влезли в аптечната мрежа.


„Години на ред в България се внасяха около 100-130 хиляди дози и в някои години 1/3 от тях бяха бракувани, защото не са били използвани. Естествено всяка прогноза се базира на използваното през предишния сезон. Когато ние сме залагали това количество - около 10% от рисковото население, имаше големи страхове, че тя няма да бъде оползотворена изцяло. Очевидно се променя ситуацията - и миналата година в края на октомври свършиха ваксините в аптечната мрежа, сега се повтаря същата картина“, съобщи пред БНР главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 


Според него с времето хората са осъзнали необходимостта от предпазване. До момента на базата на търсенето, е ясно, че на отделни места може да има недостиг на ваксини. „Само районът на Централна Южна България е останал да бъде снабден с ваксини от днес. Това са областите Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска“, допълни здравния инспектор, цитирайки информация от фирмата дистрибутор. Д-р Кунчев уточни, че до края на седмицата личните лекари и в тези области ще бъдат снабдени с ваксини, за да могат да обслужат записалите се хора.По думите му преценката е на личните лекари на кого преимуществено да поставят ваксина - целта е да се покрият хората, с най-висок риск и за които усложненията от едно грипно заболяване могат да бъдат много тежки, дори фатални. „Там, където има останали количества ваксини, чрез фирмата дистрибутор те ще бъдат доставени на други лекари, които имат недостиг от тях, за да бъде 100% усвоена ваксината“, допълни експертът и подчерта, че групата на хората над 65-годишна възраст е основната жертва на грипната епидемия и уточни, че такава е и практиката в страните от ЕС.