Носенето на защитна (предпазна) маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително до 13 май, включително. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от днес. Издаването на новата заповед се налага от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.


До 13 май, включително, всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.).


„Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят“, припомнят от здравното министерство.


В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви днес, че се подготвя организация за родители с деца, за да започнат да излизат в парковете и градинките, но само в определени часове и по определени маршрути.


„Знаете моята болка. Това е излизането на малките деца. Аз съм предложила да създадем организация, колегите я подготвят – да сме готови, така че да може да се пуснат само родителите с малки деца, и то в определени часове, по определени маршрути, за да гарантираме еднопосочно движение. Това е огромна организация, която изисква време. Кога ще стане, това ще го препоръча и реши Националният оперативен щаб“, допълни Фандъкова, цитирана от БНР.