Три случая на маймунска вариола са потвърдени към 30 юни в България. Всяко лице с клинични оплаквания за маймунска вариола следва да потърси лекарска помощ, при възможност консултация с лекар инфекционист. 

 

Заболяването обикновено започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптоми обрив започва от мястото на първичната инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. 


 

Могат да се засегнати както дланите, така и стъпалата. Обривните единици прогресират едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии. Преди и съпътстващо обрива при много пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли.

 

Заболяването е зооноза, т.е. в предаването на вируса участие вземат животни и хора. Човек може да се зарази чрез ухапване или директен контакт с кръв, месо, телесни течности или кожни лезии (обриви) на заразено животно. 

 

Възможно заболяването да се предаде от заразен човек на друг човек при близък контакт с обриви, телесни течности, респираторни капчици и замърсени материали, напр. бельо и постелочни материали.

 

Инкубационният период обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни. При съмнение за маймунска вариола, заболелият трябва да се изолира в дома или в лечебно заведение, ако протичането на заболяването го изисква.

 

Силно препоръчително е лицата с клиника да се изолират в самостоятелна стая и да използват индивидуални кърпи, прибори за хранене, спално бельо и др. 

 

При лабораторно потвърден случай на маймунска вариола изолацията продължава до завяхване на обривните единици. 

 

Потвърдените случаи на маймунска вариола не трябва да напускат дома, освен при необходимост от провеждане на медицински преглед.

 

За ограничаване разпространението на маймунска вариола от ключово значение е ранното установяване както на заболелите, така и на техните близки контактни лица.

 

В продължение на 21 дни от датата на последния контакт със заразения близките контактни лица трябва да се самонаблюдават за поява на повишена телесна температура и симптоми. 

 

При клинични оплаквания контактните лица следва да се консултират с лекар, който да назначи необходимите лабораторни изследвания за маймунска вариола. Здравното ведомство изготви насоки за РЗИ относно маймунската вариола. 

 

Повече за заболяването

 

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се причинява от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. До тази година случаи на заболяването основно се срещаха в държави от Централна и Западна Африка. 

 

От 2022 г. случаи на маймунска вариола се съобщават от държави, за които заболяването не е характерно, без да са налице данни за пътуване на заразените до ендемични държави. 

 

Към 21 юни 2022 г. общо 1 799 лабораторно потвърдени случая на маймунска вариола са докладвани чрез Европейската система за надзор. Установено е, че по-голямата част от заболелите са мъже (99,4%) на възраст между 31 и 40 г.

 

По-голямата част от случаите на маймунска вариола, докладвани от началото на годината досега чрез Европейската система за надзор, са с леко протичане и самоограничаващи се симптоми.

 

Допълнителна информация относно заболяването е достъпна в специално изготвените препоръки на Министерството на здравеопазването.