Европейският ден за органно донорство и трансплантация се провежда с цел повишаване на осведомеността за значението на даряването на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешки живот.

 

Под мотото  „Просто кажи ДА! – нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“ от 11 до 16 октомври продължават мероприятията, свързани с темата „Донорство и трансплантации“, чиято цел е обществото да бъде насърчено към вземане на информирано решение за органно донорство.


 

В тази връзка на 11 октомври, от 10.30 часа, в южната част на парковото пространство на Националния дворец на културата, в израз на почит към донорите през 2021 г., е предвидено засаждането на рози. 

 

Розовата градина в центъра на столицата беше създадена от Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция “Медицински надзор“ през изминалата 2020 г. като символ на признателността и благодарността към донорите и техните семейства. В градината вече са засадени 202 рози, какъвто е броят на донорите у нас от 2005 до 2020 г.

 

Сред поканените на събитието са министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заместник-кметът на Столична община г-н Дончо Барбалов, изпълнителният директор на ИА “Медицински надзор”, д-р Георги Христов, заместник изпълнителният директор на ИАМН и директорът на дирекция “Управление и координация на трансплантацията и асистираната репродукция“ при ИА „Медицински надзор“ д-р Евелина Цветкова.

От 11:00 на 11 октомври е предвидено и раздаване на информационни материали пред Министерство на здравеопазването, както и отбелязване на Световния ден пред дървото на донорите във ВМА. 

 

Очакват се и представители на пациентски организации, трансплантирани и техни близки.

Към момента 1010 български граждани живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот.

 

Чакащи за трансплантация на бъбрек са 893 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 41 български граждани, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация очакват 22 наши сънародници.

 

От началото на тази година до момента в България са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Успешно извършени са 43 трансплантации – 14 от жив донор и 29 от трупен донор.

 

За сравнение – за цялата 2020 донорските ситуации след установена мозъчна смърт са 4.

 

Според действащото в България законодателство всеки човек би могъл да бъде донор на органи след настъпването на категорично доказана мозъчна смърт, освен ако приживе писмено не е декларирал отказ.