Лицата, диагностицирани с маймунска шарка в световен мащаб, надвишават 150, след като нови случаи на зараза бяха потвърдени в Канада и Испания, предаде Българското национално радио. 

 

Испания е с потвърдени 51 пациенти с маймунска шарка, което я поставя на второ място по брой на заразяванията след Великобритания. В Канада броят на инфектираните достига 15.


 

Към момента текат изследвания и проверки на други пациенти, които е възможно също да са заразени. 

 

Според Световната здравна организация (СЗО) масова ваксинация не е наложителна, тъй като разпространението на маймунската шарка може да бъде овладяно с мерки като добра хигиена и безопасно сексуално поведение.

 

Все пак епидемичната обстановка се развива. СЗО очаква, че ще има повече случаи на маймунска шарка, идентифицирани с разширяване на наблюдението в неендемични страни. 

 

Незабавните действия се фокусират върху инструктирането на най-застрашените от инфекция с маймунска шарка групи. Идеята е да се спре по-нататъшното разпространение. 

 

Настоящите налични доказателства сочат, че най-уязвимите групи са тези, които са имали близък физически контакт с някого с маймунска шарка. 

 

СЗО също така работи за предоставяне на насоки за защита на доставчиците на здравни услуги на първа линия и други здравни работници, например санитарите, които могат да бъдат изложени на риск. СЗО ще предостави повече технически препоръки през следващите дни.

 

Към 21 май 92 лабораторно потвърдени случая и 28 предполагаеми случая на маймунска шарка с продължаващи разследвания са докладвани на СЗО от 12 държави-членки, които не са ендемични за вируса на маймунска шарка, в три региона на СЗО. До момента не са съобщени свързани смъртни случаи.

 

Към днешна дата всички случаи, чиито проби са потвърдени чрез PCR, са идентифицирани като заразени със западноафриканска клада. 

 

Геномната последователност от проба от тампон от потвърден случай в Португалия показва близко съвпадение на вируса на маймунската шарка, причиняващ настоящата епидемия, с изнесените случаи от Нигерия за Обединеното кралство, Израел и Сингапур през 2018 и 2019 г.

 

Ендемичните страни по маймунска шарка са: Бенин, Камерун, Централноафриканската република, Демократична република Конго, Габон, Гана (идентифицирани само при животни), Кот д'Ивоар, Либерия, Нигерия, Република Конго, Сиера Леоне, и Южен Судан.

 

СЗО продължава да следи обстановката чрез установени механизми, като интегрирано наблюдение и отговор на заболяванията.

 

Референции:

World Health Organization (21st May, 2022). Disease Outbreak News; Multi-country monkeypox outbreak in non-endemic countries - https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON385