Общият брой на заболелите с коронавирус у нас вече е 624. 13 са новите заразени, петима са приети е болници. Общо 230 пациенти, при които е доказан COVID-19, са хоспитализирани и са под лекарско наблюдение. От тях 33-ма са настанени в интензивни отделения, стана ясно по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб. 


В България общо са направени 18 502 проби за COVID-19, посочи проф. д-р Венцислав Мутафчийски. В София за последното денонощие има 8 нови случая, в Кюстендил - 1, в Пазарджик - 1, Велико Търново - 1, Русе - двама. COVID-19 е потвърден и при 33-ма медицински служители, което представлява 5,3 % от общия брой на установените случаи у нас.


Излекувани са общо 54 души - 35 мъже и 18 жени, средната им възраст е 47 години. Общо 24 са починалите от инфекцията, средната им възраст е 65 години. Изяснява се ситуацията при тежко болен, починал в УМБАЛ „Александровска“.Очаква се бързите тестове да пристигнат в Банско в началото на следващата седмица. Забавянето се налага, поради факта, че планинския град се оказа голямо огнище на заразата и контактните места и точки са много. Регионалната здравна инспекция в Банско работи над плана за реализация на тестовете.


Проф. д-р Мутафчийски отново подчерта, че улиците в големите европейски градове пустеят, а у нас хората продължават да са навън. „Това със сигурност ще ни се „отблагодари“ един ден", заяви той. Към момента в страната има достатъчно свободни болнични легла в интенивните отделения предназначени за лечението на пациенти с коронавирусна инфекция. По думите на началника на Оперативния щаб в момента има по-малко пациенти, отколкото в предишните месеци.


Продължава търсенето и снабдяването на здравните специалисти от първа линия на заразата с предпазни средства. Конкретно за общопрокикуващите лекари проф. д-р Мутафчийски допълни, че е достатъчно да имат индивидуални защитни средства - ръкавици, маска, очила.