Краставици, заразени с бактерията E.coli, причиниха 10 смъртни случая от хемолитично-уремичен синдром в Германия, съобщава BBC. Смята се, че източникът на бактерията е внесен от Испания. 


„Българските потребители могат да бъдат спокойни. В страната няма внос на опасни краставици, те са изтеглени от пазара още в Германия.“, заявява по случая д-р Мирослав Найденов, министърът на земеделието и храните.


Въпреки това службите изследват всичко, за което има съмнение. Случаят е още едно доказателство за необходимостта да имаме Агенция по безопасност на храните, пояснява министърът на земеделието и храните.България не може да реши еднолично дали да наложи забрана върху вноса на краставици от Германия. Това може да стане със съгласието на Европейската комисия, но до сега няма индикация, че ще бъде наложена такава забрана, каза още д-р Мирослав Найденов. 


Агресивната форма на E.coli причинява бъбречна недостатъчност и засяга централната нервна система.


Според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията в Швеция това огнище, на хемолитично-уремичен синдром, е едно от най-големите, описани в световен мащаб.


Докато случаи на синдрома се наблюдават обикновено при деца под 5-годишна възраст, в това огнище 87% са възрастни хора, с ясен превес на жените - 68%.


За случаи на хемолитично-уремичен синдром е докладвано и в Швеция, Дания, Холандия и Обединеното кралство.


Учен от университета Мюнстер предупреждават, че разпространението на заразата все още не е приключило.


Според тях е възможно да има вторични инфекции по време на тази епидемия. За да се избегне заразяването, се препоръчва спазването на добра лична хигиена.