В последните два, три дни няма нови случаи на заразени с морбили у нас, но вирусът продължава да циркулира и хората без ваксина остават под заплаха. Въпреки това за момента инфекцията в страната е ограничена, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ.


До момента у нас 21 са установените случаи на болни от морбили, като само двама от заболелите се нуждаят от по-сериозно лечение. „Другите са със средна тежест на заболяване, предполага се, че за повечето вирусът ще премине без сериозни последици за здравето“, уточни д-р Кунчев, но добави, че проблемът при морбили е, че са възможни по-късни усложнения, затова болните деца ще трябва да бъдат проследявани дълго време – в продължение на една, две години.


Според главният държавен здравен инспектор поредица от грешки са довели до инфекцията у нас – лични лекари, които са забавили или отложили имунизацията с година, други не са открили децата в ромската махала, а най-голямата грешка е приемането на деца с морбили в детското отделение в болницата в Разлог. „Инфекциозни заболявания се лекуват само и единствено в инфекциозните отделения и болници за да не се случи, това което се случи – плъзване на заразата. А след като се е стигнало до разпространение на инфекцията, те са продължили да приемат деца“, обясни Ангел Кунчев.През 2018 г. сред най-засегнатите държави от вируса на морбили са били Сърбия и Гърция, а тази година - Северна Македония, където са предприети извънредни мерки. „Ние сме като светло петно на картата на Европа, но трябват усилия от страна на всички за да задържим добрия си здравен статус по отношение на морбили – и родителите да следят имунизациите на децата си, и личните лекари да издирят всяко дете, което е пропуснало ваксина дали заради болест, пътуване или често сменящи се адреси. Само това е начина да достигнем заветните 95% покритие. В момента за първата имунизация - на 13 месеца, процентът е между 89-93%, за втората – на 12 години, нивото спада значително между 88-92%, а в някои райони дори е 85%, така че има какво да се желае“.

 

Д-р Кунчев допълни, че най-трудно се работи с родителите противници на ваксините. „Да се води диалог с така наречените антиваксъри е трудно – опитвали сме и с по-груб и с мек тон, но когато някой не признава основни факти и данни просто няма как да се случи разговор. Но държа да кажа, че напълно погрешна е тезата им: „Аз не ваксинирам детето си и с това не преча на никого“, защото за да е добре и здраво въпросното дете това се дължи на колективния имунитет създаден от обществото – на всички тези, които са се имунизирали“, подчерта Ангел Кунчев и призна, че дори и у нас не липсват случаи, в които по настояване на родители антиваксъри личните лекари вписват в здравния картон на детето ваксини, без те да са направени. „Това е престъпление от всяка гледна точка. Много трудно се доказват, но има такива случаи и начин за откриването им“.