8400 българи се лекуват в болница ежегодно от пневмония, причинена от грип, а много от тях имат съпътстващи заболявания като диабет и сърдечносъдови заболявания.

 

Това показва първият за България анализ за въздействието на грипа върху здравната система. Резултатите от него бяха оповестени на провелата се в София пресконференция по повод на Европейската имунизационна седмица.


 

Анализът обхваща данните за грипните заболявания за сезони 2018/2019 и 2019/2020 г. Според него над 8400 души годишно постъпват в болница с пневмония, причинена от грип, като 25% от тях са на възраст над 65 години.

 

40% от всички хоспитализирани имат съпътстващи заболявания, които са рисков фактор за по-тежко протичане на инфекцията. Такива са диабетът, сърдечносъдовите, белодробните, онкологичните и чернодробните заболявания,

 

Средният престой в болница на тези пациенти е 8 дни, а общият годишен разход за лечението им е най-малко 2,7 млн. лв.

 

По думите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), през следващия зимен сезон България ще разполага с 4-валентна ваксина срещу грип.

 

Тя ще е с по-голямо количество антиген и според препоръките на Световната здравна организация (СЗО) ще съдържа щамовете от група А - „Виктория“, „Камбоджа“ и от група Б - „Вашингтон“ и „Пукет“.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че пандемията се е отразила върху другите заболявания. Така например през изминалия зимен сезон в страната ни реално е имало съвсем малко случаи на грип.

 

Спазването на ограничителните мерки, като носене на маски, социална дистанция и по-често използване на дезинфектанти, е доведело до безпрецедентен спад в честотата на заразните заболявания, уточни доц. Кунчев.

 

Целта на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип е следващият зимен сезон да обхване 10% от хората във възрастовата група над 65 години.

 

Доц. Ангел Кунчев добави, че програмата приключва през 2022 г. и изрази надежда, че държавата ще продължи да осигурява финансиране за удължаването ѝ.

 

По думите на председателя на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев, стойността на ваксинационната кампания срещу ковид-19 в Европа се равнява на 10-дневните загуби за икономиката и помощите, които държавите отпускат на бизнеса и хората заради пандемията.