Всеки, който желае, вече може да си запази час за имунизация в електронния регистър за ваксиниране срещу Ковид-19.

 

Регистърът дава възможност за избор на предпочитан вид ваксина и на ваксинационен пункт, както и за избор на удобен час за посещение.


 

Регистрацията се прави на адрес https://his.bg/ и се състои от четири стъпки:

  • Въвеждат се личните данни на лицето, което иска да се ваксинира;
  • Въвежда се телефонен номер или електронна поща за връзка;
  • Избира се предпочитания вид ваксина;
  • Посочва се ваксинационен център и удобен час за посещение.

Успешната регистрация се потвърждава чрез съобщение на телефона или електронната си поща с информация за избрания час, дата, място за ваксиниране и предпочитан вид ваксина.

 

Електронният регистър дава възможност предварително да се изтегли и да се попълни бланката за информирано съгласие.

 

Имунизираните с първа доза ще получат автоматична регистрация в системата и ще бъдат уведомени за поставянето на втора доза от ваксината.

 

„При желание или невъзможност да се осъществи, имате възможност да откажете този час и да си запишете нов. Целта е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове, да улесним хората и да контролираме потока към лечебните заведения“, обясни при представянето на регистъра здравния министър проф. Костадин Ангелов.

 

През март страната ни ще получи над 105 000 дози от вакината на Pfizer-BioNTech и над 85 000 от ваксината на Moderna. Освен това се очакват около 300 000 дози от ваксината на AstraZeneca, но засега са потвърдени само две доставки за 105 600 дози от нея.

 

През последното денонощие са поставени над 20 000 ваксини и близо 267 000 от 27-ми декември досега, когато стартира ваксинирането. Реимунизираните са 46 712.

 

Здравният министър посочи още, че всеки желаещ може да маркира вида ваксина в системата, но крайното решение е на лекаря, който я поставя. „В зависимост от физическото Ви състояние, от придружаващите заболявания, лекарят ще прецени дали сте избрали подходящата ваксина. Някой може да е избрал ваксина на основата на информационна РНК или на основата на аденовирус, а за него да е подходяща друг тип ваксина“, уточни здравният министър.

 

Във връзка със значително увеличение на заболяемостта от Ковид-19 в някои области от страната, здравните власти решиха да прибегнат до локален подход в овладяването на коронавируса.

 

В местата с повишени нива на заболяемост местните оперативни щабове ще могат да въвеждат допълнителни ограничителни мерки по примера на Кюстендил, където е задължително носенето на маски на открито, и Бургас, където са ограничени плановия прием и плановите операции в болниците.

 

Новите случаи на Ковид са близо 2200 или около 18% от изследваните проби. Засега не се предвиждат нови ограничителни мерки, въпреки растящата заболяемост и растящия брой пациенти с Ковид в болница. Те са 5300 към днешна дата, от които 440 са в интензивно отделение.