Медицински специалисти от десет болници в страната ще провеждат безплатни прегледи за рак на гърдата в Световния месец за борба с тежкото заболяване.

 

Профилактичната кампания стартира на 1 октомври и се организира за осма поредна година от Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София. Инициативата е подкрепена от Столична община.


 

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. Всяка година близо 4 хил жени у нас заболяват от рак на гърдата, а 1 100 от тях умират. Тревожна е тенденцията за подмладяване на заболелите пациентки във възрастта между 30 и 35 години.

 

Според доклад на онкорегистъра за 2016 г. България значително изостава по показателя посещаемост на профилактични и скринингови програми с онкологична насоченост, в сравнение с други европейски страни.

 

Тази година кампанията обединява медицински специалисти от 10 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Те ще провеждат безплатни прегледи за рак на гърдата след предварително записване. Когато се открие навреме, заболяването е лечимо, което прави профилактиката му много важна.

 

За четвърта поредна година фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в розово на 1-ви октомври, когато започва световния месец за борба с рака на гърдата.

 

Графикът за безплатните профилактични прегледи през октомври и телефоните за контакт на всички болници са публикувани на страницата на Първа САГБАЛ "Света София".