Мащабна кампания за предпазване на репродуктивното здраве стартират от МБАЛ „Надежда“ през октомври. Кампанията е под надслов „Запази надежда“ и е фокусирана върху запазване на репродуктивното здраве при различни заболявания, чието лечение води до невъзможност или затруднения в раждането на деца. Такива са онкологичните, автоимунни, ревматоидни, генетични, някои гинекологични заболявания и др.

 

Инициативата е дългосрочна и ще акцентира върху превенцията, диагностиката и профилактиката на тези заболявания, и същевременно ще насочи вниманието върху теми като яйчников резерв, изследването му, и възможността за замразяване на репродуктивен материал по медицински и социални причини.


 

Първият етап на кампанията ще протече през октомври и е фокусиран върху женското здраве, а през ноември е заплануван вторият етап с фокус върху мъжкото репродуктивно здраве.

 

В специализиран кабинет за съхраняване на фертилитета и превенция на репродуктивното здраве ще се проведат серия от безплатни консултации и прегледи в периода 12.10.2020 – 30.11.2020.

 

Ще бъдат проведени 200 безплатни ехомамографски прегледа за жени до 40 годишна възраст и 100 безплатни пакета за оценка на яйчников резерв с включени хормонални изследвания и ултразвуков преглед за жени на възраст между 28 и 39 години.

 

Записването за безплатните прегледи ще започне от 12.10.2020 на www.zapazi.me.

 

В рамките на кампанията ще бъдат проведени и четири уебинара с водещи специалисти от МБАЛ „Надежда“, сред които д-р Георги Стаменов, проф. д-р Константа Тимчева, д-р Деян Атанасов, д-р Спартак Вълев, д-р Джаудат Макки и др.  В тях по достъпен начин ще се представят темите за профилактика и лечение на рака на гърдата и възможностите за родителство след тежко лечение. Пациентите ще могат да задават своите въпроси на живо.

 

Диагностициран навреме, ракът на гърдата е лечим. В случай на предстояща химио- или лъчетерапия е важно младите жени в репродуктивна възраст да проучат възможността за съхраняване на яйцеклетки или ембриони, защото лечението, през което се налага да преминат, често застрашава репродуктивната им способност.

 

На 19 октомври в Градската градина пред Народния театър ще бъде открита и фотоизложба „Запази надежда“, в която ще участват жени с диагноза рак на гърдата, замразили яйцеклетки преди лечение или вече реализирали мечтата си за родителство.