Ваксинирането на желаещите учители и възрастните хора в социалните домове ще започне през тази седмица в някои области в страната.

 

Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг след пристигането на нова пратка от ваксини на Pfizer и BioNTech, предава БНТ.


 

По думите му първата фаза от плана за ваксиниране е приключила в областите Пловдив и Бургас и това позволява да започне ваксинирането в някои домове за възрастни хора и училища, които имат изготвен списък на желаещите учители.

 

В София вторият етап от плана за ваксиниране ще започне след седем до десет дни. Дотогава се очаква да приключи ваксинирането на здравните служители в столицата.

 

Досега ваксина са получили половината от желаещите да се ваксинират срещу Ковид медици в столицата, уточни доц. Кунчев.

 

„При наличие на ваксини ще започнем и в София паралелно изпълнението и на втората фаза. Тази ваксина ще се използва паралелно и за втората фаза в области, където са приключили с първата", допълни той.

 

Нова пратка от 18 720 ваксини на щатската фармацевтична компания Pfizer и немският ѝ партньор BioNTech бе доставена днес, което е наполовина на предварително обявения график.

 

Според доц. Кунчев доставката е съкратена наполовина от заявените 35 000 дози по изключение и бъдещите пратки ще отговарят на заложения график.

 

Следващата седмица се очаква да пристигнат нови количества от ваксината на Moderna. В началото на февруари ще пристигнат още около 35 000 дози от ваксината на Pfizer.

 

Така с доставените до момента ваксини у нас могат да бъдат имунизирани около 30 000 души.

 

Според изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов досега са били съобщени 19 нежелани реакции след поставянето на ваксина срещу Ковид, които съвпадат със страничните ефекти, описани в листовката.

 

Главният държавен здравен инспектор посочи, че имунизирането на всички желаещи ще може да започне през април. Преди това ще бъдат ваксинирани само хора от приоритетните групи: здравни служители, учители, персонал и настанени в социални домове, възрастни хора и хора с хронични заболявания.

 

Досега у нас са ваксинирани 18 453 души.

 

От днес се променят част от противоепидемичните мерки. Възстановява се плановият прием и плановите операции в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове. Разрешават се и практическите обучения за учениците от горен курс и студентите, както и провеждането на изпити и олимпиади, които не могат да се проведат в електронна среда.

 

От 25-ти януари ще започне и масовото тестване на учители за Ковид.

 

77 са новите случаи на Ковид-19 за последното денонощие. Положителни са 6% от направените 1194 тестове.

 

В болница се лекуват 3 485 пациенти с Ковид, а 341 от тях са в интензивни отделения.

 

По-рано през седмицата здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че е възможно разхлабване на противоепидемичните мерки при спад на заболяемостта под 120 на 100 хил. души население и задържане на тенденцията.

 

Ще се действа и в обратна посока – при ново увеличаване на заболелите, мерките ще се затягат, подчерта още здравният министър.