В първия ден на лятото, 22 юни, от 10,30 ч. в Борисовата градинa (на площадката между детския кът със „Слончето“ и езерoто Ариана), сдружение "Открито за раните" започва информационна кампания за заболяването гноен хидраденит – автоимунно заболяване, характеризиращо се с тежки и болезнени възпаления и рани.
 
Кампанията ще стартира с откриване на две огледални инсталации, които пресъздават заболяването. 
 
Участници и теми, които ще се дискутират:
 
  • Данислава Захариева, председател на сдружение "Открито за раните". Тема: Ежедневните затруднения, пред които са поставени пациентите с гноен хидраденит. Представяне на проблемите и заболяването през очите на българските пациенти, които очакват адекватна грижа от държавата.
  • Проф. Евгения Христакиева, ръководител на Клиниката по дерматология към УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ - Стара Загора. Тема: Основна информация за заболяването, история на появата му, проява и симптоми. Рискови фактори. Как да се справим с болката през лятото – съвети. С кои други заболявания може да се сбърка най – често?
NEWS_MORE_BOX
  • Д-р Петко Величков, психиатър и сексолог. Тема: Какво е да се живее с  хронична болка?
  • Пациент - човешка история. Тема: Какво е да се живее с гноен хидраденит? Началото на лятото, горещините, лятото като сезон не само за приятни емоции и как се живее с тежко дерматoлогично заболяване.
  • Владимир Томов, председател на Национален алианс на хората с редки болести. Tема: Какво е да се живее с рядка болест в България? След поставяне на вярната диагноза и започване на адекватно лечение, в България пациентите се сблъскват с не по-малък проблем – финансиране на лечението.
 
За финал на събитието оперния квартет Vocali5siono ще изпеят арии, свързани с летния сезон.
 
От гноен хидраденит страдат основно млади хора. У нас болните са 70 000 души, но едва 100 са диагностицирани.
 
За останалите заболяването остава скрито, а ако не се лекува правилно и навреме, гнойният хидраденит води до стопроцентова инвалидизация.