Министерство на здравеопазването започва проверка в Дом за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) „Св. Иван Рилски Чудотворец”, съобщиха от пресцентъра на ведомството

 

Повод за проверката на инспектората е сигнал за нарушения в дома, посочени в писмо до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, до председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и националния омбудсман Константин Пенчев.

В писмото се съобщава за драстични пропуски в качеството на медицинската дейност и при водене на медицинската документация. Посочват се неспазени законови изисквания, свързани с изписване на лекарства и ползване на ваучери, закупуване на работно облекло и доставка на хранителни продукти. Сигналът е и за финансови нарушения при извършване на ремонтни дейности.


 

Преди броени дни Българският хелзинкски комитет и коалиция „Детство 2025“ се обявиха против повторното назначаване на Маргарита Джурелова на поста директор на дома за деца до 3-годишна възраст, тъй като името й се свързва със сериозни нарушения в дома.

 

Джурелова е пенсионирана през 2011 година след проверки на Държавната агенция за закрила на детето, които показват лоша организация, липса на качествен контрол в дома и неадекватна грижа за децата.

 

Проверките идват след редица инциденти с деца по времето, в което Джурелова е директор.

 

Те са потресаващи със своята жестокост. През 2003 година се налага дясната ръка на дете от дома за медико-социални грижи да бъде ампутирана, тъй като е било вързано за леглото и ръката му е некротизирала. Тъй като детето е имало ляв тип хемипареза, тоест е ампутирана единствената му ръка, с която е можело да си служи.

 

През 2011 г. пък дете от дома е прието в „Пирогов“ с 25% изгаряния, след като било изкъпано с вряла вода.

 

След обществена реакция Държавната агенция за защита на детето извършва поредица от проверки, които показват лоша организация и липса на контрол в дома, както и неадекватна грижа за децата. Изпратен е сигнал до прокуратурата и е направена препоръка за уволнението на д-р Джурелова. В крайна сметка тя е пенсионирана. Въпреки това д-р Джурелова се явява на конкурса за директор на дома и го печели. Все още не е ясно дали назначението й вече е факт.