Българският лекарски съюз (БЛС) стартира проучване за заболеваемостта сред лекарите и работата им в условия на COVID-19. Проучването е национално социологическо сред лекарите и е първо по рода си от десетилетия. Анонимно е и включва 21 въпроса. То ще бъде направено чрез телефонна анкета сред 1000 лекари от цялата страна и от всички звена на здравната система.


Целта на изследването е да даде обратна връзка за здравните проблемите сред лекарското съсловие, за обезпечеността с лични предпазни средства на медиците и трудностите, които епидемията от COVID-19 предизвика. Лекарите ще бъдат питани и дали са ставали жертва на агресия (вербална или физическа) по време на работа. 


„От Български лекарски съюз сме убедени, че само обективната информация, получена от колегите от страната, ще ни даде реалната картина, ще очертае проблемите, поуките, които можем да си извадим и решенията, които трябва да вземем за в бъдеще“, споделят от съсловната организация.
Националното проучване сред лекарите ще бъде осъществено от социологическа агенция „Тренд“ и е изцяло финансирано от партньори на БЛС.Преди дни директорът на болница „Св. Екатерина“ проф. д-р Генчо Начев сподели пред Денят ON AIR, че в дните на пандемията кризата за медицински специалисти и особено лекари се обостри чувствително, не само в малките градове, а в цялата страна.


„Жалкото е, че трябва да преминем през такава криза в екстремни ситуации, за да започнем да даваме нужното уважение към съсловието. Риск от заболяване винаги има - дали оперираш пациент с COVID-19 или такъв със СПИН, рискът от заразяване е винаги голям“, обясни специалиста.


Според него едва ли ще има отказали се медици от професията, защото те влизали в нея с любов. „Ако някой наистина се откаже от професията, той просто не е бил за нея. Смятам, че именно тесните специалисти трябва да дават мнение по темата с пандемията, а не всеки, и да не забравяме, че никой не е застрахован“, коментира още проф. д-р Начев.