Специалистите по здравни грижи в страната подновяват протестите си с искане за по добро заплащане и условия на труд. След опитите на Министерство на здравеопазването да предложи решение на проблемите в сектора – работна заплата от 950 лв. за медицинските сестри и създаването на изцяло нова Методика за формиране на разходите за персонала в болниците, медицинските сестри, акушерки, клинични и рентгенови лаборанти, кинезитерапевти и асистенти отхвърлиха реформите.


Днес те излизат на мълчаливо протестно шествие в Стара Загора и настояват за основно възнаграждение в размер на две минимални работни заплати - 1 110 лв. за всички медицински специалисти, независимо от местоработата им или собствеността на болницата, за признаване лошите условия на труд и за връщане на медицинските стандарти, предаде БНР.


Днес, в 12 ч. рамо до рамо с протестиращите ще бъде и омбудсмана Мая Манолова. Тя ще тръгне с шествието от УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович“, по ул. „Цар Симеон Велики“ до Медицински център „Св. Лука“. „С планираните протести ще се опитаме да блокираме системата“, заяви медицинската сестра Мая Илиева, която оглавява синдикалната организация в частна болница.  „От днес започва от Стара Загора протест с шествие. Утре пред болница „Токуда“ ще има блокиране на движението. В болницата започна агитация срещу мен, събиране на подписи и натиск. Колегите от градовете са решили, че ще дойдат в моя подкрепа. Аз вкарах уведомление до работодателите ми за това, че искаме да протестираме на 12 юни в болницата, но то ми беше забранено. Искаме да осъществим и гладна стачка, естествено и тя беше забранена. Има официален отказ за това да се протестира в болницата и да се правят каквито и да били други протестни действия“, коментира още Илиева.


По думите й на 14 юни в Кърджали ще бъде блокиран изхода за магистрала Маказа, на 18-и във Враца ще има протест пред болницата заедно с блокиране на пътя пред нея. Протестите ще продължат на 21-ви юни в Пазарджик, с блокиране на магистралата за Пловдив. „От 26-и юни започва ефективна стачка в Троян. Във Видин ще бъде една седмица – от 13-и до 20-и, след това вече ще има масови оставки. Очаквам да се включат още градове“, заяви Мая Илиева.