Започва информационната кампания „Сърцето говори“, която цели да запознае обществото със симптомите и превенцията на сърдечната недостатъчност, както и да помогне на пациенти с тази диагноза да водят пълноценен живот. Кампанията се организира от Дружеството на кардиолозите в България и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim.


 

Сърдечната недостатъчност е прогресивно, инвалидизиращо и потенциално животозастрашаващо състояние, което засяга, над 60 милиона души по света, като повече от 15 милиона от тях живеят в Европа. Хроничното заболяване е и причина за близо 2 милиона хоспитализации годишно.1

 

Диагнозата сърдечна недостатъчност звучи страшно и объркващо, особено когато сърцето не е спряло да работи или функцията му не изглежда нарушена. Но пациентите със сърдечна недостатъчност могат да водят пълноценен начин на живот въпреки сериозната диагноза“, каза проф. д-р Гудев д.м.н., чл. кор. на БАН и бивш председател на УС на  Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ).

 

В помощ на пациентите и техните близки е създаден и специален сайт https://www.organs-talk.com/bg. Информацията на сайта е изготвена с помощта на лекари и пациенти и е предназначена за пациенти със сърдечна недостатъчност.“, допълни проф. д-р Гудев.

 

Информационни листовки за пациента ще бъдат предоставени и в кардиологичните кабинети в страната. 

 

Как функционира сърцето?

Сърцето е мускул с големината на юмрук, който отговаря за изпомпването на правилното количество кръв в тялото. То е част от кръвоносната система, която представлява мрежа от кръвоносни съдове, които снабдяват с кръв останалата част на тялото. Това е важно, защото кръвта доставя кислород и хранителни вещества, които са необходими за правилното функциониране на органите.

 

Какво се случва при сърдечна недостатъчност?

Сърдечната недостатъчност настъпва, когато сърцето има нарушена помпена функция и не може да осигури необходимата циркулация, за да отговори на нуждите на организма за наситена с кислород кръв или когато, за да направи това се изисква увеличен обем на кръвта, което води до натрупване на течност в белите дробове и периферните тъкани.2  

 

Важно е да разграничаваме инфаркта и спирането на сърцето от сърдечната недостатъчност. Повечето хора са чували тези 3 термина, но често бъркат значенията им. Инфарктът представлява блокиране на кръвоснабдяването към сърцето, а спирането на сърцето представлява нарушение на функцията на сърцето и неочаквано спиране на сърцебиенето. Сърдечна недостатъчност настъпва, когато сърдечният мускул не може да изпомпва достатъчно количество кръв за нуждите на организма и предизвиква задържане на течности в организма.“, каза проф. д-р Гудев. „Сърдечната недостатъчност може да засяга едната или двете половини на сърцето, но наличието на сърдечна недостатъчност не означава, че сърцето Ви е спряло да бие. То продължава да изпомпва кръв, но се затруднява да изпомпва цялото количество кръв, от което се нуждае организма.“

 

Признаците и симптомите на сърдечна недостатъчност могат да бъдат трудни за разпознаване в началото. Те може да се проявяват по различен начин при различните пациенти.  Сред някои от основните ранни признаци на болестта са задух, отмалялост, продължителна кашлица или затруднено дишане, както и задържане на течности, което води формиране на отоци. Разпознаването и разбирането на признаците и симптомите на сърдечна недостатъчност може да способства за ранното диагностициране на заболяването, което може да помогне да се почувствате по-добре по-бързо.

 

Живот със сърдечна недостатъчност

Да се живее с хронично заболяване като сърдечната недостатъчност може да бъде трудно, но много хора се научават да контролират симптомите и да водят активен живот. Познаването и редовното проследяване на симптомите дават възможност за контрол и повишават качеството на живот на хората със сърдечна недостатъчност. Съвместната работа с медицински специалисти, подкрепата от семейство и приятели,  оказват голямо влияние върху физическото и емоционално състояние на пациентите.

 

Въпреки че сърдечната недостатъчност трябва да се лекува през целия живот, признаците и симптомите могат да се подобрят с подходящо лечение. Лечението може да помогне на пациента да живее по-дълго и да понижи риска от внезапна смърт. Пациентите винаги трябва да се консултират с лекуващия си лекар, който може най-добре да предостави насоки и подкрепа, съобразени с тяхната индивидуална ситуация и да предложи най-добрия подход занапред. 

 

Научете повече за живота със сърдечна недостатъчност на сайта „Сърцето говори“ и сайта на Дружеството на кардиолозите в България, както и на официалната страница на ДКБ във Фейсбук и на https://www.facebook.com/BoehringerBG.


Референции:

1.    Health Policy Partnership. Heart failure policy and practice in Europe. Available at: https://www.healthpolicypartnership.com/app/uploads/Heart-failure-policy-and-practice-in-Europe.pdf. Last accessed: March 2022.
2.    American Heart Association. What is Heart Failure? Available at: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/what-is-heart-failure. Accessed: June 2021.

SC-BG-01362