Започна допълнителна имунизационна кампания с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола в няколко области на страната, където са регистрирани 13 случая на морбили, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

 

Случаите са от три огнища без епидемична връзка помежду им, а резултатите са потвърдени от Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. В София са регистрирани 10 заболели лица на възраст от 9 месеца до 21 години, като причината е пренос на заразата от Германия. Вследствие на внос на вируса от Турция в гр. Нова Загора има заболели 2 лица – на 5 месеца и на 20 години, а в гр. Разград е регистриран един случай на дете на 2 години. Девет от заболелите са от ромски произход, от които само един случай е с данни за проведени имунизации срещу морбили.С цел недопускане на разпространение на инфекцията сред рисковите групи от населението през месец юли започна допълнителна имунизационна кампания в засегнатите райони – гр. София, областите Сливен и Разград, съобщиха от ведомството. Поради съществуващите тесни връзки в общността, имунизации ще бъдат направени и в областите Ямбол, Стара Загора, Бургас и София област. Кампанията се провежда от РЗИ с активното съдействие на здравните медиатори, които ще помагат за издирването на неимунизираните лица и хората без личен лекар. РЗИ в областите Бургас, Сливен и Софийска ще използват и наличните мобилни кабинети. При необходимост в имунизационните екипи ще се включат медицински специалисти от училищната здравна мрежа, центровете за спешна медицинска помощ и лечебните заведения. В зависимост от развитието на епидемичната ситуация и след анализ на данните е възможно разширяване на обхвата на имунизационната кампания и в други области на страната, допълват от здравното министерство.

 

NEWS_MORE_BOX


Морбили е инфекция с висока заразност, предавана по въздушно-капков път. В резултат на поддържания висок имунизационен обхват – около 95%, в България не бе регистрирано разпространение на морбили от 2001 г. до м. април 2009 г., когато след внесен от Германия случай, инфекцията бързо се разпространи сред неимунизирани лица от ромски произход и обхвана цялата страна. Над 95% от заболелите бяха от ромски произход без данни за имунизация, въпреки задължителните две дози, които се прилагат на децата на 13 месеца и на 12 години. През 2009 г. МЗ спешно проведе извънредна имунизация на всички лица от 13 месеца до 30-годишна възраст, като бяха обхванати над 180 000 души, в резултат на което разпространението на епидемията беше спряно. Оттогава до месец май 2013 г. на територията на страната не са регистрирани случаи на морбили.

 

Въпреки наличието на ефикасна ваксина, все още в световен мащаб всеки ден около 450 деца умират от морбили. От 2005 г. Европейският офис на СЗО изпълнява програма за елиминиране на морбили от територията на Европа, която е със срок до 2015 г. Само за първото тримесечие на 2013 г. са регистрирани общо 6 266 случая на морбили в 26 европейски държави, като 30% от тях (1 524 сл.) са в държави-членки на ЕС: най-много в Англия и Уелс –  716, 446 – в Румъния, 106 – в Италия, 69 – във Франция, 63 – в Германия и др. Вследствие на това все по-често други страни в региона се сблъскват с вносни случаи на заболяването. Над 80% от заболелите са неимунизирани лица в детска и младежка възраст.

 

Ваксинацията е най-ефективното средство за предпазване от тази тежка инфекция. За предпазени от заболяването могат да се считат лицата, получили два приема на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.