Днес започна ваксинирането срещу Ковид на хората, настанени в домовете за възрастни в София и в някои други градове в страната.

 

Имунизациите се извършват от мобилен екип на Столичната регионална здравна инспекция.


 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова присъства на първите ваксинации. Около 30% от хората, които работят или са настанени в старчески домове са посочили, че искат да бъдат ваксинирани.

 

Това са около 240 души за София, предава БНТ. Само в дом „Надежда“ и този в "Зона Б5" днес ще бъдат ваксинирани около 30 души.

 

Ваксинирането срещу Ковид е доброволно и безплатно, а от ръководството на дом „Надежда“ в София посочват, че преди да вземат решение настанените и персоналът са получили достатъчно информация за ваксината.

 

Освен това възрастните хора са се консултирали с личните си лекари. Хората в дома са спокойни за ваксинацията, посочва директорът Десислава Велева.

 

От Столична община и СРЗИ уверяват, че ваксини ще има и за хората в частни старчески домове.

 

Работещите в образователната система, персоналът и настанените в домове за възрастни хора, са прироритетните групи, които имат право да се ваксинират в стартиралата вече втора фаза от Националния план за ваксиниране срещу Ковид-19.

 

В момента в цялата страна се провежда масово тестване на преподаватели и непедагогическия персонал в сферата на образованието.

 

Целта е да се провери степента на разпространение на Ковид в цялата образователна система в страната. В кампанията са включение и преподавателите във висшите училища.

 

Всеки от тях, който пожелае, ще може да се изследва за Ковид-19. Тестването на всички работещи в сферата на образованието е доброволно и безплатно.

 

Междувременно тече и организацията за ваксинирането на желаещите учители. Очаква се тя да започне след 1-ви февруари, веднага след като излязат резултатите от първите тествани.

 

Паралелно ще продължи и имунизацията на медиците, които са приоритетна група в първата фаза от ваксинационния план. Всички медици, които все още не са заявили желание да се имунизират, ще могат да го направят.

 

Новите случаи на коронавирус у нас са 827 за последните 24 часа. Положителни са около 5% от направените 15 656 теста.