Нови легла, мебели, оборудване и изцяло нов детски кът ще получи болницата МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч. Проектът „Светулка“ от Фондация „За доброто“ цели да преобрази 12 стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши в детското отделение на лечебното заведение. 

В присъствието на директора на болницата д-р Алдин Начков, д-р Добринка Стойчева, завеждаща детското отделение, и други лекари и сестра, във фоайето на педиатричното отделение на болницата се обяви началото на преобразуванието.


Очаква се работата по детското отделение да продължи между 6 и 8 месеца, като е планирано да има етапи на прекъсване, за да има възможност болницата да продължи да приема леца и да не се нарушава процесът на лечение.


Фондация „За доброто“ има цел да подкрепи детското здравеопазване и работи за реновирането на детски отделения и болници чрез дарителски кампании и проекти, какъвто е и проектът „Светулка“.


 

Болниците, които кандидатстват за проекта „Светулка“ до края на 2023, ще получат възможността за реновация на помещения в педиатричното отделение, която включва ремонт, преоборудване, пребоядисване и тематично изрисуване на стените. Предлага се и модернизиране на медицинска техника, за да могат методите на лечение за децата да отговарят на съвременните стандарти.


6 детски отделения са били напълно преобразени в рамките на две години, като се очаква тази година да ги последват още 4, започвайки от това в Ловеч. Така казва художник-реставратор Поли Троянова от „За доброто“, която, заедно с фотографа Ваня Караджова и архитект Магдалена Славова са отговорни за архитектурната концепция и дизайнерския проект на всяко отделение. 


„Проучванията показват, че когато средата е предразполагаща и поставя детето в центъра на вниманието, това насърчава и подобрява резултатите от лечението. Гордеем се с партньорството си с фондация „За доброто“. Надяваме се „Светулка“ да заблести на още много места в страната. Защото всички деца и техните семейства заслужават качествено здравеопазване в предразполагаща среда“, подчерта президентът на фондация „Америка за
България” Нанси Шилър.