Хората, преболедували коронавирусна инфекция, вече могат да изтеглят европейския си цифров сертификат, който удостоверява, че са се възстановили от заболяването.

 

Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен PCR тест за ковид-19.


 

Документът ще се издава само на хората, които са регистрирани като потвърдени случаи на ковид-19 и са вписани в Националния регистър за борба с ковид-19.

 

Те могат да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc, секция „Аз и моето семейство“, без да е необходимо да имат квалифициран електронен подпис (КЕП).

 

Всички, които желаят да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували ковид-19, като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код.

 

Той ще бъде изпратен на хората, които са предоставили номер на мобилен телефон при въвеждане на данните им в ковид регистъра.

 

В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат.

 

На този етап са налични сертификатите за ваксинация и за преболедуване на ковид-19. Документите за негативен тест за наличието на коронавирус ще са достъпни през втората половина на юни.

 

България стана една от седемте държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски зелен сертификат от 1 юни, въпреки че регламентът на ЕК влиза в сила месец по-късно. Другите държави са Гърция, Германия, Хърватия, Дания, Полша и Чехия.

 

От влизането на европейския регламент в сила на 1 юни са издадени над 100 000 зелени цифрови сертификат, уведомяват от здравното министерство.

 

Броят на преиздадените сертификати от 4 юни, когато започна прегенерирането на вече издадени документи, надхвърли 60 000. Издаването на ковид сертификати е безплатно.

 

Притежателите на вече издаден сертификат могат да го преиздадат в новия европейски формат от сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, в секция "Аз и моето семейство". 

 

За целта трябва да се въведе ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер, получен при регистрацията на поставената доза в Националния регистър на имунизациите.

 

Националният референтен номер може да бъде открит в стария сертификат, в колонката "Национален референтен номер". Системата позволява изтеглянето на документа единствено, ако всички въведени данни са попълнени коректно. Генерирането на сертификата не изисква квалифициран електронен подпис (КЕП).