Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми започна във Варна. Официалната церемония по откриването се проведе под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили. По червения килим преминаха вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и патрон на фестивала, председателят на Български червен кръст акад. Христо Григоров, ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов, председателят на областния съвет на БЧК-Варна г-н Илко Раев, художественият директор на фестивала проф. Божидар Манов, както и много актьори, режисьори, кинодейци, политици и общественициот различчни държави. На фестивала присъстват над чуждестранни 15 делегации. 

 

„Ако не бяха Вашите действия, ако не беше Вашата намеса, ако не беше изключителният професионализъм на лекарите от Варненския медицински университет и варненските болници, нямаше да бъдат спасени много човешки животи, нямаше да може да се върне вярата на много семейства- вярата, че и след трагедията и нещастията има хора, които са на своя пост, за да помогнат и да подадат ръка!“. Това заяви Илияна Йотова, която откри XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми.


 

„Поклон за това, което направихте, за да ни изкарате от дребнодневието и злобата, които ни заливат всекидневно. Само културата и изкуството ще ни дадат глътка въздух и възможност да продължим напред! Благодаря на всички и желая успех!“, каза ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов. 

 

Международният форум ще продължи до 15 октомври. Неговата публиката ще може да види 202 филма, от които 32 български, които са селектирани от 1900 ленти. Заглавията ще бъдат оценявани от италианският режисьор Бепе Чино, който е председател на международното жури.  Останалите членове са Арман Пеккая от Турция, доц. Емануела Мутафова, декан на Факултета по обществено здравеопазване към МУ-Варна, режисьорът Павел Васев и актрисата Яна Маринова.

 

NEWS_MORE_BOX


Присъстващите ще могат да се запознаят и с работата на Академията по документално кино. Там млади активисти се обучават да отразяват със средствата на съвременната кинодокументалистика най-важните моменти от дейността на хуманитарната организация. Ръководител на специалната секция на академията - „Ретро ателие“, е директорът на дирекция „Библиотека и архив“ в международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Грант Мичел.

 

Голямата награда на фестивала е стъклена пластика, приемник на най-престижното отличие от първите издания на червенокръсткия фестивал „Златният кораб“. Тя е изработена от проф. Гайдов.