Започна Балкански ендоваскуларен конгрес, организиран за шести пореден път от Българското дружество по ендоваскуларна терапия със съпредседатели проф. Иво Петров, проф. Васил Червенков и доц. Васил Велчев.

 

Балкански ендоваскуларен конгрес е една от най-големите и значими образователни медицински конференции в региона с изключителен международен отзвук и важност. През последните 10 години BEC е платформа на авангардно образователно съдържание за балканските страни, демонстрирайки най-новите постижения в съвременните ендоваскуларни интервенции и методики в областта на сърдечносъдовата медицина, уточняват от Българското дружество по ендоваскуларна терапия. 


 

На едно място се събраха изтъкнати експерти от 5 континента и от над 15 страни - включително България, Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Турция, Гърция, Молдова и други. 

 

Участници и гости на академията са специалисти, които се занимават със съдова и невроваскуларна патология - интервенционални кардиолози, ангиолози, интервенционни рентгенолози, невролози, неврохирурзи, специалисти по съдова медицина, сърдечни и съдови хирурзи, медицински сестри, лаборанти и други медицински специалисти с специален интерес в областта на интервенционалната и съдовата медицина.

 

Сред изтъкнатите международни имена, които е предвидено да изнасят лекции са специалисти в областта на създаването и организирането на центрове за лечение на исхемичен мозъчен инсулт от Англия, Германия и Америка.

 

Програмата на конгреса засяга и модерното лечение на сложна аортна патология  - аневризми и дисекации, както и ендоваскуларно лечение на хронична обструктивна белодробна хипертония. 

 

В рамките на конгреса са предвидени панелни дискусии с над 20 чуждестранни лектори, практически семинари с тренажори за обучения и постерна сесия с награди. Планирани са над 9 клинични случая, които ще се излъчват с жива връзка от 2 университетски столични болници с едноваскуларно лечение.

 

Престижното научно събитие продължава до 12 септември 2021 г. в хотел Хилтън, София,  в хибридна форма - комбинация от присъствено и онлайн участие  при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.