Въпреки поетия ангажимент от правителството за подобряване на условията на труд и по-щедри възнаграждения на медицинските сестри, протестите им продължават. Днес специалисти по здравни грижи излизат пред Бургаската болница, недоволни от обещаната от премиера Бойко Борисов стартова заплата от 950 лв. Парите идват от отпуснатите 50 млн. лв. държавни пари, които ще се дадат под формата на субсидии за болниците. Сестрите обаче остават неудовлетворени и обещаха пореден национален протест на 15 май.


„Сестрите не знаят какво точно им се предлага и как точно ще се случи това увеличение. Няма нито ясно разписана методика, нито пък ангажиментите са достатъчно ясни какво ще се случи с техните заплати в рамките на търговския статут на лечебните заведения. Всяка болница ще решава този проблем като, че ли поединично“, коментира в студиото на Bulgaria ON AIR бившия министър на здравеопазването д-р Мими Виткова. Тя припомни, че проблемът зрее от десетилетия. По думите й не може една професия, без която не може да съществува здравеопазването, да бъде оставана да се топи до ниво да не могат да бъдат съставени графици за работа. „Днес една сестра дежури на няколко етажа, за какво здравно обслужване става дума?“, допълни Виткова.


Бившият директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ доц. д-р Спас Спасков пък подчерта, че е важно да се изясни какво точно искат сестрите, защото ако се даде на всички поравно, пак ще има недоволни.„Медицинските сестри поставиха въпроса от две гледни точки - освен за парите и за условията на труд. Те заработват повече като работят на 2-3 места или дават доста извънреден труд, което е ненормално. Достигнахме критичния минимум за броя на сестрите, които трябва да работят в системата на здравеопазването. Огромни са диспропорции в заплатите в системата, дори и при самите лекари, което пък съвсем скоро ще доведе до липса на много специалисти. Ако не се реши проблемът скоро няма да имаме и педиатри, патоанатоми, анестезиолози“, категорична бе д-р Виткова.

 

Експертите в студиото подчертаха, че методиката за решаване на проблеми с отпускането на още средства от властта не работи. „Възнагражденията на лекарите могат да се регулират през клиничните пътеки.  Първо трябва да променим начина на разплащане в съответната специалност и тогава проблемът ще се реши сам. Самата Национална здравноосигурителна каса няма концепция - вървим с даване, а не е хубаво, трябва да се заработва“, допълни доц. Спасков.

 

Целият разговор по темата, може да проследите във видеоматериала.