Нова формула, залегнала в Методиката за формиране на разходите за персонал, представи днес здравния министър Кирил Ананиев при обиколката си в страната. Съотношението, което той предлага при определяне на основните заплати, е 1 към 1,7, към 2,2 - съответно за санитар, професионалист по здравни грижи, лекар. С други думи увеличението на заплатите на медицинските сестри и лекари ще зависи от основната заплата на санитарите - възнаграждението за сестрите да е в съотношение едно цяло и седем  към това на санитарите, а на лекарите да е два пъти над базата. Формулата ще бъде предложена на болниците лично от министъра първо в Бургас, Варна и Велико Търново.


От ведомството са изчислили, че при стартова заплата от 560 лева за санитар, за медицинските сестри ще стане 952, а за лекар – ще започва от 1232 лева: „Това, което ще предложим и ще го тестваме, е, например ако приемем, че фелдшерът получава коефициент единица, 1,7 е за професионалистите за здравни грижи и 2,2 е за лекарите. Всяка една болница има свои вътрешни правила, на базата на които те ще могат да разпределят допълнителните възнаграждения за постигнати резултати. Така ще видим какво е съотношението между отделните медицински специалисти и дали някои от тях не са подценени за сметка на други“, сподели Ананиев пред БНР.


От министерство на здравеопазването допълват, че Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения. „При тестването на методиката ще видим какъв процент от общите приходи на дадена болница може да се отдели за заплати. Ще видим и кои болници стигат до началните основни заплати по Колективния трудов договор, кои не стигат и защо не стигат“, допълни още министър Ананиев по време на обиколката си.


Пред журналисти той подчерта, че един от приоритетите на институцията през следващия програмен период ще бъде закупуването на до 5 хеликоптери за медицинска авиация. „Вече проведох разговор в тази посока с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис. Най-важното е да подготвим и защитим пред Европейската комисия този проект“, допълни Кирил Ананиев.