Прокурорска проверка и обяснение от Министерство на здравеопазването имало ли е натиск върху протестиращите специалисти по здравни грижи по време на националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд, поиска омбудсмана Мая Манолова. В официална позиция тя заяви, че към нея са се обърнали за помощ професионалисти по здравни грижи от цялата страна, за това че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в протеста.


„Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от София, Варна, Бургас, Пазарджик, Монтана, Казанлък, Габрово, Велинград и др. Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск.


На следващия ден след участие в протеста, медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките й началници за това, без да е инструктирана за новото работно място, а друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание. Има и сигнали, че в някои случаи, представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници.“, пише Мая Манолова.Омбудсманът подкрепя исканията на медицинските специалисти, смятайки ги за напълно справедливи и настоява да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания.


„Намирам за абсолютно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси. В този случай е без никакво значение дали административните ръководители споделят или не исканията на протестиращите“, допълва в позицията си Манолова и припомня, че свободата на изразяване и правото на протест са закрепени в чл. 39 и чл. 43 от Конституцията на Република България.

 

„Искам да обърна внимание на всички, които са си позволили да посегнат на тези конституционни права, че такъв тип действия противоречат на Конституцията, поради което някои от тях са обявени за престъпления в Наказателния кодекс“, допълва тя.