Ръководството на областната болница в Ловеч започна процедура по закриване на ТЕЛК-а към лечебното заведение, след като на 16 декември целият състав на комисията подаде молби за напускане. Причината е завръщането на работа на председателя на комисията д-р Донка Минкова, която в момента е подсъдима за взимане на подкуп. 


Окръжният съд в Ловеч отхвърли искането на прокуратурата за отстраняване на Минкова от длъжността ѝ на 13 декември и тя е подала молба за връщане на работа.


През ноември стана ясно, че четирима лекари от комисията са участвали в организирана престъпна група за подкупи. В рамките на месец и половина са приели облаги в размер на 4950 лева и 50 евро от 22 лица, за да им издадат експертни решения на ТЕЛК за над 50 на сто трайно намалена работоспособност.Тогава Специализираният наказателен съд наложи наказания от по 3 години лишаване от свобода, с 5-годишен изпитателен срок на председателя д-р Минкова, на двама членове и секретаря на ТЕЛК – трети състав, в МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора.


Към момента д-р Донка Минкова е с мярка за неотклонение „парична гаранция“. По информация на Bulgaria On AIR работещите в комисията обаче не желаят да работят с нея и така ТЕЛК–Ловеч остава без персонал. От болницата са ѝ предложили прекратяване на договора и обезщетение, но тя не се е съгласила. 


Въпреки уверението от ръководството на болницата, че хората няма да са потърпевши, пациентите не знаят кога ще получат документите си.


Също през ноември 2019 г. по нареждане на здравния министър Кирил Ананиев Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започна пълна проверка и на болницата в Пазарджик. Премиерът Бойко Борисов нареди директорът на лечебното заведение - д-р Васил Вълчев, да бъде освободен от поста след журналистическо разследване за издадени множество фалшиви ТЕЛК решения. Самият той има пожизнен ТЕЛК, издаден от негови подчинени.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.