Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта е заплашена от закриване. Тя е създадена през 2008 г. от Асоциация за рехабилитация на зависими „Солидарност“ (днес „Фракарита България“) по проект, финансиран до 2010 г. от Програма МАТРА на Министерство на външните работи на Холандия. 11 години по-късно обаче линията може да бъде закрита поради липса на средства.


Линията е първата по рода си служба у нас, създадена с цел да предоставя на обществото достоверна информация относно видовете психоактивни вещества, ефектите и рисковете от употребата на наркотици и алкохол, проблемната игра на хазарт, зависимостите и методите за тяхното лечение, местата за помощ в страната, както и насоки за родители, близки и учители.


„След 11 години непрекъсната работа Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта е заплашена от закриване. Тя е единственият мост в страната, който свързва специалистите и хиляди хора, нуждаещи се от помощ. Каним Ви да се включите с Вашите дарения, за да съберем 10 000 лв., които ще осигурят нашето съществуване за още няколко месеца“, гласи съобщението на хората от Националната линия.Традиционно над 100 души месечно получават безплатно и анонимно консултация, информация и насочване чрез телефона, чатът и имейла на линията. „Стотици родители ще получат подкрепа в борбата си да помогнат на своите зависими деца, а още над 200 000 българи от страната и чужбина всяка година ще могат да ползват безплатните ресурси в нашия уебсайт“, допълват доброволците.


За да продължи да съществува линията са нужни около 3000 лв. на месец, обясни Светослав Кирилов от Сдружение „Фракарита България“ пред БНР. „Консултирането не е само по телефона - Информационната линия помага по различни канали. Тя дава възможност на хората абсолютно анонимно както да се обадят по телефон, така и да влязат в чат със специалист, за да могат да обсъдят някакви проблеми. Това се случва на територията на цялата страна. На сайта на информационната линия има база данни от всички колеги, които работят в областта на зависимостите. Дават някаква услуга в тази област- дали ще е психиатрична, дали ще е медицинска, в смисъл на лечение в клиника, дали ще бъдат програми за рехабилитация, цялата база данни се обновява постоянно от колегите всяка година с телефони и актуална информация “, допълни той.


Българската национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта е член и на FESAT (Европейска фондация на информационните линии за наркотици), заедно с още около 50 информационни линии в Европа.